Erasmus plus: Velikogorički srednjoškolci zahvaljujući sredstvima iz EU odradili stručnu praksu u Frankfurtu

 

ZAHVALJUJUĆI sredstvima iz Europske unije - oko 35 tisuća eura koje su dobili putem projekta Erasmus, velikogorički srednjoškolci dobili su priliku odraditi stručnu praksu u Njemačkoj, točnije u Frankfurtu.

U sklopu Erasmus plus projekta mobilnosti u K1 aktivnosti Ekonomskoj školi Velika Gorica odobren je projekt pod nazivom Stručna praksa za učenike i stručno usavršavanje osoblja Ekonomske škole Velika Gorica. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a financirala ga je Europska unija. Nositelj projekta je Ekonomska škola Velika Gorica, a partner je Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj.

Četrnaest učenika Ekonomske škole Velika Gorica 21. rujna 2014.g. u pratnji ravnateljice Vesne Brkljačić i sedmero nastavnika otputovalo je u Frankfurt gdje su u njemačkim tvrtkama četrnaest dana obavljali stručnu praksu. Učenici su imali prilike raditi u struci u prestižnim njemačkim tvrtkama poput zdravstvenog osiguranja AOK, Steko Bau  GmbH, KWVD i drugima. Prije putovanja učenici su bili upoznati s kulturno-povijesnim značajem Frankfurta u kojem je smještena i Europska središnja banka. Također su prošli stručnu, jezičnu i pedagošku pripremu.

Zahvaljujući osiguranim sredstvima od 35.241,00 eura, na stručnom usavršavanju su bili učenici Adrian Abramović, Marko Arambašić, Ana Bradić, Luka Brčić, Zvonimir Đogaš, Ivana Đurašin, Sonja Josipović, Tatjana Križić, Ines Marčelja, Josip Mareković, Eugen Pećarić, Matea Sučec, Lucija Tolić i Antonija Zagorc te profesori Vesna Brkljačić, Jadranka Ćejić, Gordana Svekrić, Đurđa Čađenović, Gordana Dir, Dubravka Antonović, Marija Senjić i Igor Skupnjak.

Osoblje škole je na stručnom usavršavanju provelo šest dana i u tom periodu posjetilo je važne škole i institucije povezane s obrazovanjem mladih poduzetnika i ekonomista. Poseban naglasak bio je na dualnom sustavu obrazovanja u kojem učenici strukovnih škola u Njemačkoj tri dana provode na praksi koja im je plaćena, a dva dana u školi uče teoriju. Koristan i zanimljiv bio je i posjet Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Frankfurtu gdje je osoblje škole dočekao generalni konzul Josip Špoljarić. Osoblje škole je također vidjelo važnost Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj za sve gospodarstvenike iz Hrvatske koji dolaze na njemačko tržište kojeg je predstavljao predsjednik uprave Mario Šušak. Kroz projektne aktivnosti Ekonomska škola je upoznavala partnere s Gradom Velika Gorica i Zagrebačkom županijom te njihovim razvojem, dostignućima i kulturom. S nekim školama partnerima i sa samim Hrvatskim gospodarskim savezom u Njemačkoj ostvareni su kontakti za buduće projekte.

Prilika za stjecanje međunarodnog iskustva



Dojmovi učenika vidljivi su iz njihovih komentara da je sve trajalo prekratko i da bi voljeli ostati duže na stručnoj praksi. Iskustva su svakako bila pozitivna i nadahnjujuća. Ekonomska škola Velika Gorica je tako kroz projekt pružila svojim učenicima i osoblju priliku za proširivanjem vidika i primjenom naučenih znanja i vještina u inozemstvu u jednoj od najrazvijenijih država na svijetu, a sve u skladu s krilaticom Erasmus plus programa "Mijenjamo živote, proširujemo vidike".


Zbog opsega projekta koordinacija je u Ekonomskoj školi Velika Gorica bila podijeljena na dvije osobe. Koordinator za dio projekta za učenike bila je profesorica njemačkog Anita Bilić Brdar, a koordinator za dio projekta za osoblje škole bio je profesor ekonomskih predmeta Igor Skupnjak. Iako je to prvi Erasmus plus projekt u Ekonomskoj školi Velika Gorica, cijela škola, učenici i roditelji su surađivali u njegovoj provedbi i on je na kraju prošao na zadovoljstvo svih sudionika i partnera.

Na kraju stručnog usavršavanja sudionici su postali vlasnici Europass Mobility dokumenta koji je dokaz o stručnom usavršavanju pojedinaca. Za osoblje škole projekt donosi porast stručnih kompetencija u podučavanju i upravljanju školom prema europskim standardima ekonomskog strukovnog obrazovanja, inovativnost u podučavanju i unapređenje kvalitete podučavanja i obučavanja mladih ekonomista, trgovaca i poduzetnika. Rezultati za učenike su stjecanje novih stručnih znanja i vještina na području ekonomije i poduzetništva na međunarodnoj, europskoj razini, usavršavanje jezičnih kompetencija te usvajanje novih pristupa radu. To će u konačnici unaprijediti njihov osobni razvoj,  povećati mogućnosti zaposlenja i snalaženje na međunarodnom tržištu rada.

Kroz ovakve projekte mobilnosti učenici imaju priliku primijeniti stečena znanja i vještine na međunarodnom području i to je ono u čemu Ekonomska škola Velika Gorica vidi priliku da svojim učenicima podari kao dodatnu vrijednost.

"Važno je osvijestiti kod učenika potrebu znanja stranih jezika"

"Izuzetno sam zadovoljna prijemom našeg tima u Hrvatski gospodarski savez kao i organizacijom cijelog projekta. Posebno korisnim i zanimljivim smatram prezentacije dualnog obrazovnog sustava u Njemačkom školstvu koje smo vidjeli i u HGS-u i u trima školama koje smo posjetili. Smatram korisnim neposredan razgovor između djelatnika naše škole i predstavnika njemačkih škola kao i razgovor te razmjenu iskustva s učenicima koji su uključeni u dualni sustav obrazovanja.

Oduševila me opremljenost učionica kao i opremljenost specijaliziranih učionica, odnosno praktikuma za izvođenje vježbi praktične nastave. Posebno važnim i korisnim smatram stručnu praksu naših učenika u određenim tvrtkama u kojima učenici primjenjuju stečeno znanje iz ekonomske struke te usavršavaju svoje znanje stranog jezika. Također bih pohvalila organizatore (HGS) jer uz edukativni dio našeg posjeta, imali smo i organiziran razgled grada te zajedničku večeru i druženje što je također doprinijelo vedrom i pozitivnom ozračju. Važno je osvijestiti kod učenika potrebu znanja stranih jezika te poticati učenike da uz redovno učenje jezika, koriste u tu svrhu satove fakultativne i izborne nastave", poručila jer ravnateljica škole Vesna Brkljačić.

A evo što kažu učenici...



Lucija Tolić: "Moje mišljenje o ovom projektu je jako pozitivno. Smatram da bi se u budućnosti, odnosno idućim godinama taj projekt trebao nastaviti provoditi jer se na taj način proširuju vidici i upoznaje poslovni svijet u inozemstvu. Takva znanja i vještine su prema mojem mišljenju jako cijenjena u Hrvatskoj te su za nas učenike i sve one ostale koji sudjeluju neprocjenjivo iskustvo. Ovakve projekte bi trebalo poticati i sve više promovirati jer oni su ključ razvoja mladih ljudi, odnosno nas učenika".

Ana Bradić: "Provesti dva tjedna u Frankfurtu, te dobiti priliku da usavršim njemački jezik bila je velika čast. Iako je bilo kratko, mnogo toga sam  naučila te sam zadovoljna svojom upotrebom  i poboljšanjem  njemačkog jezika. Ovakvo iskustvo bih preporučila svima jer je vrlo korisno i poučno. Jako sam sretna i zadovoljna što sam  imala čast sudjelovati u ovom projektu".

Eugen Pećarić: "Sagledavajući moj doživljaj prakse, moram reći da je bilo vrlo dobro. Unatoč dugom putu prema Offenbachu dolazak ondje se isplatio. Ljudi koji rade ondje su dobra raspoloženja, uvijek je prisutna dobra radna atmosfera i ugođaj. Ondje sam naučio poneke stvari i poboljšao svoje vještine u Excelu i vještine, tj. znanje njemačkog jezika".

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.