Hrvatsko tlo i dalje "žedno": I u Sisačko-moslavačkoj županiji će zbog suše proglasiti elementarnu nepogodu

SISAČKI gradonačelnik Dinko Pintarić uputio je Sisačko-moslavačkoj županiji zahtjev za proglašenje elementarne nepogode suše. Elementarna nepogoda do sad je proglašena u osam županija, od Istarske preko Zagrebačke do Vukovarsko-srijemske. "Žedno" hrvatsko tlo nikako da dočeka kišu. Na prognostičkim kartama u narednim je danima nema na vidiku.

"S obzirom na izrazito nisku količinu oborina u razdoblju od svibnja do kolovoza 2012. godine, područje grada Siska pogođeno je dugotrajnom sušom i sve biljne kulture na našem području trpe određena oštećenja ili poremećaje u rastu i dozrijevanju, što će rezultirati smanjenim prinosom ili izostankom istog. Suša će se stoga reflektirati na manjem prinosu kako hrane za stanovništvo, tako i na smanjenoj količini biljne hrane, te će imati dugotrajne posljedice za privredu našeg kraja. Također, suša se manifestira i značajno sniženim vodostajem u bunarima, čime je otežano napajanje stoke ili onemogućeno navodnjavanje poljoprivrednih površina", stoji u priopćenju poslanom iz ureda sisačkog gradonačelnika.

"Nakon što županica Sisačko-moslavačke županije proglasi elementarnu nepogodu - sušu, svi oštećeni s područja Grada Siska bit će putem sredstava javnog priopćenja o tome obaviješteni te će u roku od 15 dana od dana proglašenja moći predati prijave štete na svojoj imovini u Grad Sisak, Gradskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarne nepogode", dodaje se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.