Kome dajemo Jadran na bušenje: U petak odluka ili kreću tužbe zbog odugovlačenja

Foto: Shutterstock

SREDINOM ove godine istraživanje nafte i plina u Jadranu privuklo je kako domaću, tako i svjetsku javnost. Vlada je u travnju raspisala natječaj za istraživanje nafte i plina u Jadranu, nudeći potencijalnim koncesionarima ukupnu površinu od 36.824 četvorna kilometra, podijeljenu u 29 blokova.

Financial Times pisao je tada o tome kako se Hrvati nadaju da će, osim po "prekrasnim planinskim krajolicima, čistom moru i desecima šarmantnih gradova i mjesta", postati poznati i po "onome što leži ispod mora – nafti i plinu vrijednom milijarde dolara".

Natječaj je bio otvoren duže od predviđenih sedam mjeseci, a trebao je privući 2,5 milijardi dolara investicija. Podsjetimo, Vlada je u dva navrata odgađala odluku.

Kao jedan od ciljeva pothvata navodilo se i smanjivanje ovisnosti Hrvatske o uvoznoj nafti i plinu, jačanje posrnulog gospodarstva te pozicioniranje Hrvatske kao regionalnog energetskog centra. Ukratko, cijela je stvar predstavljena na način koji je trebao mobilizirati podršku javnosti, kao instant-solucija svih problema koji more ovu zemlju.
 
Istražni blokovi površine su od 1.020  do 1.635 četvorna kilometra, i prostiru se duž Jadrana. Na sjevernom Jadranu očekuju se nalazišta plina, dok bi se u južnom dijelu trebala nalaziti nafta.
Koncesije za istraživanje daju se na rok od pet godina, uz mogućnost produljenja za dodatnu godinu, a koncesije za eksploataciju određene su na rok od 25 godina.

Hrvatska druga u Europi po naftnim rezervama?

 
2013. britanski je Sunday Times izvijestio da istraživanje norveškog Spectruma pokazuje da bi u Jadranu moglo biti čak tri milijarde barela sirove nafte, što bi Hrvatsku uzdiglo na drugo mjesto u Europi po naftnim rezervama.

"Teško je reći o kolikim zalihama se radi prije nego što se obave bušenja“, kazala je u svibnju Barbara Dorić, čelnica Hrvatske agencije za ugljikovodike.
 
Kao jedan od ključnih problema koji se veže uz ovo koncesioniranje navodi se opasnost koju ono predstavlja u pogledu ekoloških katastrofa te njihovih mogućih posljedica na hrvatski turizam, koji je samo u 2013. godini iznosio preko sedam milijardi eura.

"Jedan od osnovnih uvjeta natječaja jest pridržavanje najviših ekoloških standarda, te da granice moraju biti najmanje 10 kilometara od kopna i šest kilometara od otoka“, komentirala je tada Dorić.

Ukoliko odluke ne bude u petak, moguće tužbe

Sedam mjeseci kasnije, potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je kako će se za tri dana, na sjednici Vlade 2. siječnja, znati s kojom se tvrtkom ulazi u pregovore o koncesijskim ugovorima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu, prenosi HRT.

"Kako je riječ o velikom projektu onda pravne posljedice i bilo kakve greške u proceduri ili manjkave odluke mogu kasnije izazivati sudske odluke, arbitraže. Kako smo svjedoci arbitraža u tom segmentu, kao u slučaju Ina-MOL, bili smo jako oprezni", rekao je Grčić.

Odluka o izboru odgađana je u dva navrata, a Grčić je danas istaknuo kako su u Vladi bili oprezni i zbog izuzetne važnosti komponente zaštite okoliša u cijelom pothvatu.

Vlada odluku o izboru tvrtki s kojima će pregovarati mora donijeti najkasnije do 2. siječnja, jer bi u suprotnom kompanije koje su poslale ponude mogle tužiti Hrvatsku, tražeći odštetu zbog odugovlačenja cijeloga procesa.

Podsjetimo, na prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu prijavilo se šest kompanija, koje su iskazale interes za 15 od 29 ponuđenih istražnih prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.