Ministarstvo znanosti traži očitovanje gospićkog Veleučilišta o Šutićevim optužbama

Foto: Hina

POD NASLOVOM "Nezakonitosti na Veleučilištu "Nikola Tesla" – prava studenata teško prekršena", bivši dekan Branislav Šutić kroz deset točaka priopćenja medijima ukazuje na navodne nepravilnosti na tom gospićkom Veleučilištu, o čemu se u utorak očitovalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Ministarstvo će temeljem dostavljenog priopćenja dr. sc. Branislava Šutića zatražiti očitovanje Upravnog vijeća Veleučilišta te ćemo po primitku istoga, ukoliko se to pokaže potrebnim, poduzeti odgovarajuće radnje", piše u odgovoru glasnogovornice Gordane Zuccon na Hinin upit o javnom istupu bivšeg dekana.

Naime, Šutić piše da je cilj njegovog postupka "spašavanje ličkog Veleučilište od mogućeg zatvaranja i sprječavanje kriminala", te najavljuje da će o svemu obavijestiti i Ličko-senjsku Policijsku upravu i resornog ministra Vedrana Mornara.

Međutim, Stručno vijeće i v.d. dekana Aleksandar Skendžić u izjavama Hini oštro odbacuju optužbe te za sutra najavljuju odgovor na svaku točku optužbe i Ministarstvu i medijima.

"Deset nezakonitosti"

Navodeći navodnih deset nezakonitosti, Šutić tvrdi da su "počinjene svjesno i s namjerom pribavljanja protupravne materijalne i položajne društvene koristi", te dodaje da postoji mogućnost osnovane sumnje da postupci predsjednika Upravnog vijeća Nikole Marasa, v.d. dekana Aleksandra Skendžića i članova Upravnog vijeća imaju sva obilježja udruživanja radi počinjenja većega broja kaznenih djela.


Tvrdnju da se na gospićkom Veleučilištu događa "zlouporaba položaja i ovlasti i trgovina utjecajem" potkrepljuje pritužbama za nelegalne izmjene odobrenih studijskih programa protivno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, radu djela predavača bez nastavnog zvanja i nastavnih kompetencija.

Prodekanica zaposlila nekvalificiranu sestru?

Iznosi i optužbe da je prodekanica Kristina Devčić uključila u nastavu svoju sestru koja nema zvanje za izvođenje nastave, da članica Upravnog vijeća Anela Nikčević-Milković, kao vanjski suradnik, protuzakonito izvodi nastavu te uzima naknadu i putne troškove na relaciji Gospić-Otočac i natrag. Šutić proziva i da je statut Veleučilišta neregularno usvojen, te da se s natječajem za izbor dekana kasni sedam mjeseci, zbog pogodovanja v.d. dekana Aleksandru Skendžiću.

Šutić nadalje tvrdi da je rad Stručnog vijeća neregularan, da odluke o troškovima studiranja nisu utemeljene na izračunu stvarnih troškova, da v.d. prodekan za razvoj i suradnju Ivica Baković prima plaću prodekana od oko 20.000 kuna brutto za 8-satno radno vrijeme, a da ustvari radi dva dana u tjednu, što Baković dekanu "kompenzira trgovanjem utjecajem".

Nikola Maras: Šutić je ozbiljan remetilački faktor

Poseban dio prigovora odnosi se na navodno "zaustavljen plan razvoja i stabilizacije Veleučilišta", i to na stručnim studijima u Senju, Novalji i Gospiću, te kroz zaustavljenu dogradnju zgrade Veleučlišta.

Predsjednik Upravnog vijeća Nikola Maras na Hinin upit odgovara da je bivši dekan Šutić na Veleučilištu "ozbiljan remetilački faktor, toliko da sada djeluje iracionalno pod motom 'ako nema mene neće biti ni Veleučilišta' i na sve strane šalje sto posto neosnovane pritužbe". "Zašto? Zato jer se protiv njega vode i jedan kazneni i jedan prekršajni postupak, a upravo je danas dan prezentacije programa rada za izbor dekana, što on više neće moći biti", rekao je Maras.

Za prigovor o zaustavljanju razvoja, odnosno zaustavljanja dogradnje, Maras kaže da se radi o "provođenju vještačenja za procjenu radova, koji su Veleučilištu fakturirani na oko pola milijuna, a stvarna cijena učinjenog je oko 120.000 kuna manje, o čemu je obaviješten Uskok".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.