Otapanje leda na Antarktiku je nezaustavljivo: "Došli smo do točke s koje više nema povratka"

Screenshot: YouTube

RAPIDNO topljenje velikog dijela ledenog pokrivača na zapadu Antarktika čini se nezaustavljivim, a proces bi mogao dovesti do još većeg porasta globalne razine mora nego što se prethodno procjenjivalo. Znanstvenici upozoravaju da je klima promijenjena i da je čovječanstvo prošlo točku s koje više nema povratka.

NASA-ini znanstvenici na Sveučilištu u Kaliforniji upozoravaju da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku - nezaustavljivo, nakon što su proučili podatke prikupljene u posljednjih 40 godina. Posljednje istraživanje pokazuje da su tople morske struje dovele do lančane reakcije brzog otapanja šest ledenjaka koji se otapaju u Amundsenovo more.

Ledeni "plašt" na zapadnom Antarktiku ključan je za rast razine mora i sadrži 2,2 milijuna kubnih kilometara leda, odnosno čini deset posto ukupnog volumena leda na Antarktiku. Kada bi se taj led otopio, nivo mora porastao bi za čak 4,6 metara, što bi dovelo do potapanja obalnih gradova. Šest ledenjaka u zapadnom Antarktiku koji se ubrzano tope sadrže dovoljno vode da razinu mora podignu za čak 1,2 metra.

Studija objavljena u časopisu "Science" predviđa da će se jedan od ledenjaka urušiti i otopiti za 200 do 500 godina. Njegov nestanak mogao bi dovesti i do nestanka cijele zapadne ledene ploče.

Brzina kojom se ledeni pokrivač na Antarktiku otapa se od 1973. godine uvećala za čak 77 posto, zbog čega znanstvenici upozoravaju da je gotovo nemoguće takve procese u potpunosti zaustaviti.

"Cijeli sustav postao je jedna velika lančana reakcija koja je nezaustavljiva, a svaki novi proces za sobom povlači sljedeći", kaže NASA-in stručnjak Eric Rignot.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.