Prosvjedi u EU zbog propasti čelične industrije: Radnici blokirali granicu Belgije i Nizozemske

Foto:  AFP

VIŠE stotina radnika čeličana u Belgiji izašlo je danas na ulice, kako bi prosvjedovali protiv najavljenog otpuštanja. Riječ o tvrtki ArcelorMittal koja planira znatna otpuštanja, a nezadovoljni radnici blokirali su granicu između Belgije i Nizozemske. 
 
"Mi smo samo napravili ono što su naši političari davno trebali napraviti, a to je da blokiraju granicu" rekao je Pietro Gettino sindikalni vođa koji je poveo prosvjede nakon što se doznalo da tvrtka želi otpustiti oko 1300 ljudi koji rade u čeličanama. 
 
ArcelorMittal je vodeća svjetska kompanija u proizvodnji čelika, sa 310 tisuća zaposlenih u više od 60 zemalja. Početkom ove godine najavili su zatvaranje niz pogona u Belgiji. Osim u Belgiji ovaj div najavio je niz otpuštanja radnika i u ostalim svojim podružnicama u Europi prije svega u Luksemburgu i Francuskoj. Glavni razlog je velika kriza, nakon što je potražnja za čelikom pala za 30 posto u razdoblju od 2007. godine.   
 
Proizvodnja čelika svojedobno je činila samu jezgru projekta europskog povezivanja, a službeni Bruxelles više se puta obvezao kako će pomoći ovo posrnulom divu. 
 
S druge strane ArcelorMittal imao je neto gubitak u 2012. godine, od 3,72 milijarde dolara, uglavnom zbog troškova vezanih za Europu. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.