Pusić s Hagueom i Jolie u Sarajevu: Moramo se odlučnije boriti protiv seksualnog nasilja u ratu

Foto: FAH

BRITANSKI ministar vanjskih poslova William Hague i holivudska filmska zvijezda Angelina Jolie pozvali su u petak u Sarajevu na odlučnije angažiranje kako bi se diljem svijeta spriječilo seksualno nasilje u ratnim sukobima, a potporu u tome pružila im je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kao jedna od predvodnica inicijative za donošenje deklaracije Ujedinjenih naroda o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima.

Sudjelujući na konferenciji posvećenoj sprječavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima, koja je u petak održana u glavnom gradu BiH, Hague, Jolie i Pusić su upozorili kako su i danas diljem svijeta milijuni ljudi izloženi brutalnom nasilju koje uništava njihovo dostojanstvo i ostavlja trajne učinke, koje je teže otkloniti od materijalnih šteta što ih donosi rat. Posebice su se založili za veću ulogu pripadnika međunarodnih mirovnih snaga u sprječavanju seksualnog nasilja i silovanja u ratnim područjima.

Jače angažiranje na borbi protiv seksualnog zlostavljanja u ratovima prije dvije godine potaknuli su upravo Hague i Jolie. Motiv za takvu vrstu angažiranja njih su dvoje među ostalim pronašli u ratovima vođenim na području bivše Jugoslavije gdje su zabilježeni deseci tisuća silovanja, dok je tek nekoliko desetaka počinitelja takvih zločina za to odgovaralo pred sudovima.

BIH: 50 tisuća silovanja, a samo 33 osuđena počinitelja

U slučaju BiH postoje procjene kako je riječ i o pedeset tisuća slučajeva silovanja te samo 33 osuđena počinitelja.

"Ovo je cilj globalne kampanje koju smo pokrenuli još u svibnju 2012.", posjetio je Hague dodajući kako je jedan od motiva bio redateljski prvijenac Jolie "U zemlji krvi i meda", u kojem je obrađena upravo tema silovanja tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.


"Želimo pomoći BiH da prevlada bolno naslijeđe prošlosti", kazao je Hague dodajući kako je cilj spriječiti ponavljanje takvih zločina diljem svijeta.

Seksualno nasilje nije samo usputni učinak rata nego oružje s razornim posljedicama, kazao je Hague upozoravajući kako se to danas zbiva u Siriji, Južnom Sudanu, Kongu, Liberiji. To mora biti dostatan povod za odlučnije angažiranje međunarodne zajednice jer je posljedice ratnih silovanja puno teže otkloniti nego, primjerice, popraviti mostove ili zgrade, kazao je šef britanske diplomacije.

Hague je sugerirao kako bi ministri vanjskih poslova svih država trebali biti dodatno angažirani na ovom planu, a pravosudni sustavi bi morali odlučnije kažnjavati počinitelje seksualnog nasilja u ratu jer to nisu zločini koje bi se smjelo smatrati manje važnima od drugih.

Britanska vlada pružit će posebnu potporu Centru za obuku za sudjelovanje u mirovnim operacijama (PSOTC), koji djeluje u Sarajevu, kako bi se tamo provodili posebni programi izobrazbe za sprječavanje seksualnog nasilja za pripadnike vojnih i policijskih snaga koji sudjeluju u mirovnim misijama. U centru se obučavaju pripadnici snaga iz zemalja regije i šire, s instruktorima iz Albanije, Hrvatske, Mekedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, koji će proći posebne programe obuke i steći vještine koje će moći podijeliti i s drugim pripadnicima mirovnih misija UN-a diljem svijeta.

Hague je najavio kako će se osobno, zajedno s Jolie, nastaviti angažirati na ovom planu, a zahvalio je i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić na potpori.

Ministrica Pusić izrazila je je, sudjelujući na konferenciji, snažnu potporu borbi protiv seksualnog nasilja u ratu. Kazala je kako su Hague i Jolie iznimno zaslužni za kampanju čiji je cilj da se seksualno nasilje u sukobima jasno definira i tretira kao ratni zločin koji se tako mora i kažnjavati. Prije nego li su se slični zločini počeli zbivati i tijekom rata u Hrvatskoj o njima se razmišljalo tek kao o nečemu što se događa nekome drugome i negdje drugdje, podsjetila je Pusić.

"Potrebno je ojačati svijest o tome da se oni mogu dogoditi u bilo kojoj zemlji i društvu pod određenim uvjetima", kazala je Pusić ističući kako su ratna silovanja možda najučinkovitije oružje za provedbu etničkog čišćenja.

Seksualno se nasilje protiv žena ali i protiv muškaraca, podsjetila je, ne smije tolerorati ni u miru niti u ratu jer to stigmatizira žrtve, isključuje ih iz društva i upravo to u ratu dodatno uništava ne samo izravne žrtve nego i njihove obitelji i cijele društvene zajednice i ostavlja doživotne posljedice.

"Zato je ova inicijativa toliko važna", kazala je Pusić pozvavši da se u parlamentima usvoje odgovarajući zakoni koji će sankcionirati zločine seksualnog nasilja u ratu.

U Hrvatskoj je nedavno predstavljen prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu kojim se seksualno nasilje u ratu karakterizira kao ratni zločin za koji nema zastare.

Kao posebna izaslanica Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Angelina Jolie je u svom govoru istaknula kako je važno da će se upravo u BiH obučavati vojnici za borbu protiv seksualnog nasilja.

"Ne može biti mira dok se žene u ratnim područjima siluje", kazala je Jolie. Ratna silovanja su činjenica, a žene su često glavna meta u ratnim sukobima iako su nerijetko žrtve i muškarci i to bez obzira na dob, kazala je Jolie.

"Silovanje se koristi kao ratno oružje jer je tako razarajuće", upozorila je holivudska filmska zvijezda pozvavši da se odlučnijim angažiranjem pomogne promjeni života milijuna osoba podvrgnutih takvoj vrsti nasilja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.