Splitski sud prihvatio zahtjev, Arkanovcu će za ubojstvo supružnika Bačić suditi u odsutnosti

Foto: Arhiva

SPLITSKI Županijski sud prihvatio je zahtjev da se Bobanu Arsiću, Arkanovcu optuženom za ubojstvo Mate i Marije Bačić u Drinovcima početkom 1992. godine, sudi u odsutnosti. Zahtjev je podnijela oštećena obitelj. Smatraju da se Arsiću treba suditi jer je od ubojstva već prošlo 20 godina te su svjedoci u poodmakloj dobi.

Pobjegao u Azerbejdžan

Arsić se dugo godina skrivao u BiH, a MUP tjeralicu nije raspisao punih osam godina unatoč dva zahtjeva suda iz 2004. i 2010. godine. Zbog čega, nikada se nije razjasnilo. Indexu je načelno odgovoreno da su provjeravali mogu li ga uhititi i bez tjeralice. U svakom slučaju, upravo prije podizanja optužnice i raspisivanja tjeralice, Arsiću se izgubio trag. Navodno je pobjegao u daleki Azerbejdžan. S obzirom na odredište mala je vjerojatnost da će bjegunca uhvatiti pa je potez splitskog suda očekivan i logičan.

Suđenje u Kninu trebalo započeti uoči Oluje

Arsić je nakon ratovanja u Borovom selu, kao pripadnik Arkanove dobrovoljačke garde završio na jugu. Bačiće je smaknuo rafalima iz automatskog oružja, a u kuću im je ubacio i ručnu bombu. Zanimljivo je da su ga nakon likvidacije u Drinovcima uhićen i pritvoren, a suđenje u Kninu trebalo mu je započeti dan prije Oluje.

Arsić se branio da je u kući Bačića spazio "peraje" od kumulativne mine pa je zapucao. Tvrdio je da bombu nije bacio u kuću, već u šaht za otpadne vode. U Drinovce je, inače, krenuo s kolegom kako bi nabavio ovcu za ražanj jer su Srbi spremali proslavu svoje Nove godine.

Loru 2 neće suditi u odsutnosti okrivljenika, što će napraviti s Arsićem?

S obzirom da se suđenje za Loru 2 neće sazvati, unatoč tome što je Vrhovni sud dopustio suđenje u odsutnosti, bit će zanimljivo vidjeti kako će ići sa Arsićem. Kako smo jučer pisali, Odjel za ratne zločine splitskog Županijskog suda zauzeo je stav da neće suditi za ratne zločine u odsutnosti. Odluku da se Arsiću ipak sudi donijelo je izvanraspravno vijeće sastavljeno od sudaca istrage. Valja sada vidjeti kako će se postaviti sudac koji treba suditi.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.