Što će nam referendum, kad ga Hrvatine koriste da drugima lupaju po glavama


VLADA brže bolje sprema neke izmjene referenduma kojim će taj osnovni element demokracije opet učiniti neupotrebljivim. Kažem "opet", jer referendumi su isto ovako bili nedostižni i neupotrebljivi godinama, dok kvote nisu spuštene samo zato da bi referendum za EU prošao (što podržavam, prolaz tog referenduma bio nam je život ili smrt).


Nakon toga, prije nego se HDZSDP koalicija pribrala i vratila stara pravila (brzi su i sposobni, pa im je trebalo cca 2 god.) desnica je iskoristila permisivni zakon da uvalja par svojih referenduma, ali o čemu? Mrze pedere i ćirilicu. Glupo da gluplje ne može.

Dakle, što zaključujemo?

1. Oko esencijalno, životno bitnog pitanja za ovu zemlju (EU) trebalo je pretumbati zakon, jer inače tupi Hrvati, nezainteresirani za sve živo, nikad ne bi izašli u dovoljnom broju da referendum prođe. I ovako uz tri poklonjena penala, dva crvena kartona za protivnika i sudačku nadoknadu od 8 minuta EU je jedva prošao.

1b. Zamislite tek da EU referendum nije bio nametnut odozgo, već da je trebalo samoorganizacijom skupljati potpise na štandovima. Ne bi se skupilo 2k potpisa u cijeloj zemlji.

2. Dok je zakon to omogućavao oko dva kozmički nevjerojatno nebitna, zločesta pitanja, bez pol frke su se skupili kvorumi, potpisi...

3. Sad se butiga izravne demokracije zatvara, i više do daljnjeg neće biti referenduma - ni oko bitnih pitanja (oko kojih se ionako nikad ne bi našli potrebni brojevi) ni oko nebitnih (kojih bi do ljeta desnica pokrenula valjda deset). Ovo paše i HDZ-u i SDP-u.

Zaključak tragičan - glupi smo ´ko letva


Kad se vidi za kakve gluposti se koristila mogućnost referenduma, moramo se složiti s odlukom o njegovom ukidanju. Time je narodu oduzet alat izravne demokracije, ali ako narod poklonjeni alat koristi samo da mlati sebe i druge po glavi, i ne zna s njim napraviti ništa kreativno, i treba mu oduzeti alat, da se ne povrijedi.

Zaključak je za ovu zemlju tragičan - glupi smo ´ko letva i zaista nedorasli za demokraciju. Treba nam ukinuti referendume i sve alate odlučivanja i na čelo dovesti nekog kralja, austrijskog kneza ili otomanskog bega da odlučuje za nas, a mi da se u crkvi molimo za njegovo zdravlje i da ako bogda sriće odlučuje u naše ime pametno i dobro.

Kad razgovaramo i hejtamo situaciju, jedan moj frend uporno tvrdi da mi imamo političare bolje nego zaslužujemo. Ja tvrdim da nemamo. Nažalost, bojim se da je on u pravu. Kad se vidi za koje namjene narod koristi demokratske alate kad su mu na dohvat ruke, možda su HDZ i SDP zaista bolji nego prosječan birač zaslužuje? Barem su nas uveli u EU.

P.S. Vrijedi uočiti da se u novom prijedlogu izrijekom zabranjuju referendumi o "donošenju i izvršenju proračuna i poreznom sustavu". Dakle ako bi nekome nedajbože palo na pamet raspisati referendum o jedinoj zaista bitnoj stvari, o tome kako se uzimaju i troše naši novci, o tome da se npr smanji kriminalno visok PDV, to je izrijekom zabranjeno. Doduše, ionako to Hrvati ne bi nikad, pa pola ih prima lovu iz tog proračuna, bitniji su ćirilica i gayevi.... PDV vlada digne ako želi na sjednici u četvrtak, a narod ga ne može spustiti niti ako svlada sve zapreke i raspiše referendum - jer to nije dozvoljena tema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.