Studentski problemi podigli na noge i Sabor: "Gdje je socijalna osjetljivost kojom se Vlada hvalila?"

STUDENTI Građevinskog fakulteta u Zagrebu, koji su u srijedu prosvjedovali zbog previsokih cijena školarine, odnosno novog modela participacije plaćanja troškova, najavili su da će danas, na posljednji dan upisa, uplatiti iznose školarine prema modelu koji je vrijedio prije novoga. Školarine u iznosu od više od 8.000 kuna jednostavno nisu prihvatljive za studente, a njih deset posto nije uspjelo prikupiti potreban novac za upis i sada im prijeti gubitak studentskih prava.

Deset posto studenata potpisalo je izjavu da neće uspjeti prikupiti novac za nastavak studija u tako kratku roku. Zato su molbi za odgodu naplate prema novome modelu priložili i izračun povećanja cijene školarina za svakoga studenta, ističe se u njihovu priopćenju.

Vukšić: Treba se pobrinuti da studenti ne izgube svoja prava

Problemi zagrebačkih studenata podigli su na noge i saborske zastupnike. Današnja saborska rasprava počela je zahtjevom klubova Laburista i HDSSB-a za stankom zbog više od stotinu studenta građevine koji danas moraju uplatiti i do osam tisuća kuna školarine, inače će biti izbačeni s fakulteta.

Riječ je o novom modelu školarina koji je donesen ovog ljeta i za koji je većina fakulteta tražila odgodu.

"Nisu svi u Hrvatskoj bogati, većina ljudi jedva spaja kraj s krajem i trebalo bi se pobrinuti da studenti ne izgube svoja prava, kao što im je priprijetio tajnik ako danas ne donesu novac, da će biti izbačeni s fakulteta", istaknuo je laburist Branko Vukšić.

Zahtjevima laburista pridružio se i HDSSB. Zoran Vinković rekao je da mu je sve neugodnije svaki dan ići u Sabor uz brojne zvižduke i prosvjede razočaranih radnika i studenata na Trgu svetog Marka. "Gdje je socijalna osjetljivost i zemlja visoko obrazovanih kojima se Vlada hvalila", upitao je Vinković i dao svoje mišljenje o Vladinom programu.

"Program s faksa na biro ili Zavod za zapošljavanje, a sa biroa u grob", rekao je Vinković.

SDP-ov Gvozden Flego rekao je da je još jučer riješen najveći dio problema.

"U kojem broju slučajeva problem nije riješen, u onom broju slučajevi u kojima studenti nisu ispunili niti polovicu svojih redovitih obaveza. Možda će fakulteti ovoga puta iznimno izaći i u susret i takvim studentima. Zamoljeni su da to učine", naglasio je Flego.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.