U ViK-u godinama zbrinjavaju podobne, a sada Splićani plaćaju račun: Voda skuplja 60 posto!

Ilustracija: Arhiva

SPLIĆANIMA je ovih dana stigao novi račun iz Vodovoda i kanalizacije. Mnogi su progutali knedlu kada su vidjeli koliko ih sada dođe voda. Samac je sa 72 kune "skočio" na 116 kuna, dvočlana obitelj sa 102 kune na 168 kuna, radi se, dakle, o poskupljenju od nevjerojatnih 60 posto!

Poskupljenje prije koji mjesec Splićanima na stranicama Slobodne Dalmacije najavio direktor ViK-a Zdravko Mulić. Požalio se kako se troši manje vode pa imaju manje prihode, iscrpili su rezerve za naplatu, na štetu im je išla i država jer su ostali bez dva i pol milijuna kuna zbog novog Zakona o PDV-u, no posebno je zanimljivo Mulićevo priznanje da posljednjih pet godina Vodovod ima stalni gubitak iz redovnog poslovanja.

Socijaldemokrata Mulić kao Marija Antoaneta: Voda nije socijalna kategorija

Sve to nije posebno uznemirilo Mulića koji je u stilu Marije Antoanete Splićanima poručio ne da se gladnima da kolača umjesto kruha, nego da voda nije socijalna kategorija. Kaže Mulić iz Socijaldemokratske partije. Nejasno je što će im ono Socijal, jer sa socijalom ta stranka koja štiti krupni kapital i provodi represiju najširih masa kako bi se hranilo parazitsko tkivo javnog sektora nema apsolutno nikakve veze.

Bajina sestra, Bajićev kum

Za Mulića i njegovu plaću od 12 tisuća kuna, voda doista nije socijalna kategorija, a teško da će biti i svim onima koji su zaposleni u ViK-u posljednjih pet godina, koliko Mulić gleda gubitak iz redovnog poslovanja. Dakle, u ViK-u su novopridošle dočekali sestra Marina Jurjevića Baje, bivšeg šefa splitskog SDP-a te Boris Ćurković, kum glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i aktualni predsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a. Upravo je Ćurković kao direktor Pravne službe pozapošljavao sve te novopridošle u firmu koja bilježi gubitak iz redovnog poslovanja.

Kerumov direktor, Nevenkina kuma, Nevenkina kćer, sin SDP-ovke Alač, nećak direktora Mulića...

S početka Kerumovog mandata sjećamo se dolaska direktora Antonija Karduma i Nevenkine kume odvjetnice Radojke Jeločnik. S kraja Kerumovog mandata sjećamo se zapošljavanja kćeri Nevenke Bečić, ali i sina Vesne Alač, SDP-ove vijećnice u Županijskoj skupštini i pročelnice u Banovini. Nekako u to vrijeme našlo se mjesta i za nećaka novog direktora Zdravka Mulića, koji je i sam među novozaposlenima. U Kerumovom mandatu iz Kerumovog Koteksa prekomandiran je u Vodovod na mjesto financijskog savjetnika. 

Nezavisni Grubišić, SDP-ov jastreb Čepo

Novi gradonačelnik Ivo Baldasar pokazao je da će nastaviti kadrovsku politiku svog prethodnika. Najprije je u ViK zbrinuo oba savjetnika za komunalu, SDP-ova jastreba Gojka Čepu i "nezavisnog" Ivicu Grubišića Giru. Mulić kaže da su potrebni i ne vidi ništa sporno što firma ima dodatna izdvajanja za Baldasarove savjetnike koji su postali gradski vijećnici pa im je mandat nespojiv sa savjetničkom funkcijom.

Novom revizoru ViK-a krunska referenca suglasnost za propali posao Spaladium arene

Kruna svega je ipak zapošljavanje Jurice Jurišića, supruga Bajićeve zamjenice Inke Jurišić, koji je primljen s referencom da je kao pročelnik za financije HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Kureta bio među onima koji su mu dali suglasnost za sklapanje famoznih aneksa za Spaladium arenu. Kako je Index već pisao, DORH u tome nije našao elemente kaznenog djela premda su Kuret, Jurišić, Ivo Sanader i bratija zadužili još nerođene Splićane da tri desetljeća otplaćuju više od 50 milijuna eura, i to za sadržaj koji nikako ne može biti rentabilan s obzirom da poslovni toranj nikada nije podignut.

Jurišić je uzet, kao i ostali, bez ikakvog javnog natječaja, a tijekom probnog roka položio je za revizora. Zašto baš on, a ne netko drugi, treba pitati gradonačelnika Baldasara, koji ga je već prije zapošljavanja u ViK-u zbrinuo u Nadzornom odboru Čistoće. Svakako je potrebno reći da je Jurišić u Poglavarstvo ušao iz kvote Liste Velog mista, dakle, poduzetnika. Gdje je u međuvremenu nestao Jurišićev poduzetnički duh da ga se nakon sramote sa Spaladium arenom opet trebalo staviti na plaću gradske firme, nije poznato.

Hoće li Baldasar preuzeti i političku odgovornost za ovoliko poskupljenje vode

Tražili smo danas Mulića da malo prokomentiramo nove račune, no direktor je, čini se, bio prezauzet te za Index nije imao vremena. Pitali smo i Baldasara da nam odgovori hoće li sada preuzeti političku odgovornost za poskupljenje vode od 60 posto, kao što je preuzeo odgovornost za zapošljavanja u gradskim firmama, premda prema osobnom priznanju, uopće ne zna tko se zapošljava, ali i on je bio nedostupan.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.