AI, futuristička odijela... Izraelski upad u Gazu bit će nešto dosad neviđeno

Foto: elbitsystems.com/

Izraelske oružane snage ili IDF (Israel Defense Forces) jedna su od najjačih vojski na svijetu. Doduše, nemaju nosače zrakoplova na nuklearni pogon, ali (navodno) imaju nuklearno oružje te krstareće i balističke projektile koji ga mogu prenijeti tisućama kilometara daleko.

Izraelci za IDF vole reći da je narodna vojska i da im je to najveća snaga jer Izraelci i Izraelke brane svoje obitelji. Narodna vojska su zbog toga što svi za vojnu službu sposobni mladići i djevojke moraju odslužiti vojni rok i ostati vojni obveznici do 49. godine života. Ustvari, skoro svi. Dio pripadnika određenih vjerskih sekti oslobođen je te obveze. No to je jako „vruće” političko pitanje u Izraelu pa ćemo ga ostaviti po strani.

Izrael je praktički od nastanka u oružanim sukobima

S obzirom na to da je od svog nastanka 1948. godine praktički stalno u oružanim sukobima sa susjednim državama, Izrael je razvio opsežan sustav novačenja i obuke. Zbog malobrojnog stanovništva (malo manje od 10 milijuna) i vrlo male površine, razvijen je sustav sveobuhvatne obveze služenja vojnog roka za muškarce i žene. Vojni rok za muškarce traje minimalno 32, a za žene minimalno 24 mjeseca (prekida se u slučaju trudnoće). Dozvoljava se priziv savjesti, prije svega iz vjerskih razloga. Iako izraelske oružane snage imaju snažnu profesionalnu strukturu (oko 65 tisuća) zbog obveze služenja vojnog roka, veliku većinu čine novaci i novakinje. Broj muških i ženskih novaka je skoro 50 prema 50 posto. 

Zanimljivo je da iako na odsluženje vojnog roka idu vrlo mladi mladići i djevojke, izraelska vojska nema većih problema da ih osposobi za rukovanje i vrlo složenim borbenim sustavima. Djelomično zato što vojni rok za muškarce traje dvije i pol godine, a djelomično i stoga što je opća i tehnička kultura u Izraelu vrlo visoka te je tehnička razina znanja novaka isto tako vrlo visoka. 

Djevojke mogu proći obuku u svim granama i rodovima, ali ne smiju sudjelovati u borbenim djelovanjima. Stoga se u pravilu nakon osnovne obuke raspoređuju u administraciju, logistiku i sanitet. Sve veći broj se raspoređuje u zapovjedništva i u postrojbe protuzračne obrane, što je u Izraelu skoro pa najvažniji dio oružanih snaga. Nekoliko reportaža koje su napravljene tijekom sukoba s Hamasom prijašnjih godina pokazalo je da u zapovjedništvima ima više žena nego muškaraca (otprilike 3 naprema 1) te da one izravno sudjeluju u procesu zapovijedanja. Mali broj djevojaka isključivo na osobni zahtjev završi i zahtjevne obuke kao što su one za specijalne i zračno-desantne postrojbe.

Nakon završetka obuke raspoređuju se na dužnost instruktora. Značajan broj djevojaka raspoređuje se u Aman (vojna obavještajna služba), ali o tome skoro da i nema javno dostupnih podataka.

Imaju gotovo 3 milijuna rezervista

Zahvaljujući obvezi služenja vojnog roka, Izrael ima ratnu pričuvu od čak milijun i 500 tisuća muškaraca te milijun i 400 tisuća žena. U prvi poziv raspoređeno je oko 465 tisuća pričuvnika što znači da IDF, nakon što je mobilizirao 300 tisuća, ima još više od 150 tisuća pričuvnika spremnih za mobilizaciju.

Na taj način Izrael osigurava oružane snage koje su brojnošću sposobne obraniti se od istovremenih napada iz više pravaca. Izraelska strategija zahtijeva mogućnost obrane na dva bojišta istovremeno, što je uvjetovano povijesnim iskustvima. 

Uz velik broj pričuvnika, IDF ima i velik broj vojne tehnike. Što aktivno, što u ratnoj pričuvi, IDF ima 1300 tenkova Merkave III i IV - naravno i posade za sve njih - te još 1190 aktivnih borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera, plus 5000 u ratnoj pričuvi. Tome treba pridodati i još oko tisuću artiljerijskih oružja, ponajviše samovoznih haubica.

Posebna snaga je ratno zrakoplovstvo

Posebna snaga IDF-a je ratno zrakoplovstvo s više od 330 borbenih aviona, uključujući i 30 najsuvremenijih višenamjenskih borbenih aviona pete generacije F-35 Adir. Za blisku potporu snagama na zemlji izraelsko ratno zrakoplovstvo ima 43 jurišna helikoptera AH-64 Apache.

Sva ta sila sad je mobilizirana i okrenuta prema Gazi te jugu Libanona i Sirije. Međutim, nije sva ta borbena tehnika ono što će dovesti do prevlasti IDF-a nad svakim neprijateljem. S obzirom na to da smo u 21. stoljeću, prednost će donijeti kombinacija računala i umjetne inteligencije - jako puno računala i jako pametna umjetna inteligencija.

Jer osim što ima vrlo naprednu vojnu, Izrael ima i vrlo snažnu elektronsku industriju. S niti 10 milijuna stanovnika Izrael ima čak 30 tisuća stručnjaka za proizvodnju mikročipova i stotine tisuća programera. Svi su oni zbog obveze služenja vojnog roka bili dijelom oružanih snaga, mnogi raspoređeni u javnosti slabo poznate postrojbe za informatičko i elektronsko djelovanje.

Umjetna inteligencija je rješenje

Zbog toga ne čudi da je IDF bio među prvim oružanim snagama u svijetu koji je počeo razvijati zapovjedno-nadzorne sustave za integrirano bojište. Na engleskom ti se sustavi zovu C4I2 (od Command, Control, Communications, Computing, Intelligence and Interoperability). IDF koristi sustav TORC2H. Za potrebe IDF-a razvila ga je tvrtka Elbit Systems, no nudi ga i potencijalnim stranim kupcima. Elbit ga opisuje kao C4ISR (skraćenica od Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) te je u biti korak dalje od sustava C4I2.

Zadaća sustava TORC2H je objediniti sve podatke skupljene iz svih mogućih izvora kao što su izvidničke bespilotne letjelice, izvidnička i borbena vozila, borbeni avioni i helikopteri, zatim iz letećih radara, pa čak i satelita, te ih obraditi u realnom vremenu kako bi zapovjednici na svim razinama imali jasnu sliku bojišta. 

Povrh toga TORC2H može sudjelovati u donošenju odluka na taktičkoj razini. Naime, dosadašnja su iskustva pokazala da se prikazivanjem previše podataka kod ljudi stvara preopterećenje i zamor, zbog čega im naglo pada učinkovitost. Stoga je presudno kroz sustav obrade podataka izvršiti selekciju prema nekim unaprijed zadanim kriterijima. A tu obradu podataka obavlja umjetna inteligencija koja procjenjuje stanje na bojištu i odabire prioritete djelovanja.

Potpuni nadzor zahvaljujući uporabi umjetne inteligencije

Sustav TORC2H teoretski se može spustiti sve do razine pojedinačnog vojnika koji će mu preko displaya kakvi su na smartphoneu, ili čak preko aktivnog vizira, pokazivati taktičku sliku bojišta neposredno oko njega i omogućiti mu djelovanje uz minimalni rizik. U borbi to izgleda tako da bespilotna letjelica otkrije prijetnju (recimo skupina hamasovaca s protuoklopnih oružjem). Taj se podatak u realnom vremenu obrađuje i odabire najpogodnije dostupno sredstvo da se prijetnja neutralizira. Zato se uporaba tih sustava opisuje kao integrirano (objedinjeno) bojište u kojem dominira potpuni nadzor zahvaljujući uporabi umjetne inteligencije. 

Koliko se zna, IDF ima sustav TORC2H spušten najmanje do razina zapovjedništva brigada, a vjerojatno i bojni. Neke su snimke reportera s crte bojišta pokazale da je sustav TORC2H spušten čak do razina vodova jer se na snimkama mogu vidjeti terenska vozila opremljena displayima tog sustava postrojbi koje su obavljale čišćenje terena od zaostalih terorista.

Svi tenkovi Merkava IV Barak trebali bi biti uvezani u taj sustav, kao i najnoviji tenkovi Merkava V (koji tek ulaze u operativnu uporabu pa ih je jako malo). Svi borbeni avioni F-35 Adir, a vjerojatno i svi F-15 Baz i Ra'am te F-16 Barak i Baraket uvezani su u sustav TORC2H.  

Do sada je sustav TORC2H testiran samo na vježbama, a sad će se morati dokazati u surovim uvjetima urbanog ratovanja u Gazi. Bude li funkcionirao, omogućit će izraelskim oružanim snagama postizanje svih ciljeva uz vrlo male gubitke.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.