Bandić je Kino Europa dodijelio novim korisnicima, i to besplatno

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić dodijelio je Kino Europa na korištenje ustanovi Kulturno informativni centar. 

Podsjetimo, prošle godine je Grad izbacio tadašnjeg zakupca Zagreb film festival.

Tada su iz Grada poručili da je obnova nužna i da planiraju kino prijaviti za europske fondove.

“Svakako treba istaknuti da se radi o zaštićenom objektu te da nema niti govora o prenamjeni objekta u neke druge sadržaje koji nisu vezani za kinoprikazivačku djelatnost", ističe Ured.

Obnova nije napravljena, prostor dodijeljen Kulturno informativnom centru

Obnova još nije napravljena, a prostor je u utorak prepušten na korištenje ustanovi Kulturno informativni centar. 

Sve se lako pronalazi u Aktima gradonačelnika na stranicama Grada.

“Ustanovi Kulturno informativni centar sa sjedištem u Zagrebu, Preradovićeva 5, dodjeljuje se na korištenje prostor - u naravi zgrada „Kino Europa“, izgrađena na z.k.č. 3271/2 k.o. Grad Zagreb, koja se sastoji od podruma, prizemlja, kata, etaže za projiciranje i potkrovlja, ukupne površine 1.983,13 m2, za obavljanje registrirane djelatnosti Centra, posebice održavanja tribina te filmskih programa, uključujući i međunarodnu filmsku suradnju te suradnju s renomiranim filmskim festivalima, bez naknade”, objavljeno je u zaključku o dodjeli prostora na korištenje.

Morat će plaćati jedino režije. 

“Prostor iz točke 1. ovog zaključka dodjeljuje se na korištenje, pod uvjetom da korisnik postupa s pažnjom dobrog gospodara u korištenju prostora, kao i da podmiruje sve troškove u svezi s korištenjem prostora (komunalnu naknadu, pričuvu, troškove električne energije, grijanja, vode, kao i svaki drugi trošak koji se odnosi na dotični prostor)”, pojašnjava se u drugoj točki, dok se u trećoj dodaje kako se ugovor sklapa s KIC-om kao javnobilježnički akt, na vrijeme dok je Grad Zagreb osnivač Ustanove.

Objavili i obrazloženje odluke

U obrazloženju koje je također dostupno online stoji da je Gradski ured za kulturu 12. ožujka 2020. predložio da se Kino Europa dodijeli na korištenje KIC-u. 

“Djelatnost Kulturno informativnog centra obuhvaća javno prikazivanje filmova odnosno audiovizualnih djela, organizaciju tribina, promociju knjiga i drugih kulturnih priredbi. Uslijed znatnog povećanja programskih aktivnosti, posebice održavanja tribina te filmskih programa, uključujući i međunarodnu filmsku suradnju te suradnju s renomiranim filmskim festivalima, mišljenja smo kako bi dodjelom prostora „Kino Europa“, Kulturno informativni centar mogao predmetni prostor obogatiti kulturnim sadržajima te dobiti mogućnost kvalitetnije provoditi kulturne programe i prezentirati ih većem broju zainteresirane publike.

U cilju hitnog dovršetka postupka na izradi projektne dokumentacije za sanaciju Kina Europa i omogućavanja kvalitetnije i brže pripreme programa u Kinu Europa potrebno je odrediti krajnjeg korisnika.“ Gradski ured za kulturu je stoga predložio da se poslovni prostor ,,Kino Europa" na adresi Varšavska 3, koji je u vlasništvu Grada Zagreba, dodijeli na korištenje Kulturno informativnom centru”, stoji u obrazloženju.

U obrazloženju se navodi i da je rad na potpunoj obnovi i rekonstrukciji zgrade Kina Europa u tijeku te da je u završnoj fazi izrada Konzervatorskog elaborata i Idejnog projekta.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.