Berošev frend o spornom oglasu: Bilo je lako predvidjeti kakvi stručnjaci su potrebni

Foto: Facebook

Cuspis, firma poznata po sumnjama u namještanje natječaja za izradu portala Cijepise, objavila je na Facebook grupi IT Jobs Croatia da zapošljava 12 IT stručnjaka.

Tražene kvalifikacije i certifikati su jako specifični, zbog čega su neki članovi IT zajednice u Hrvatskoj javno prozvali Cuspis za namještanje natječaja u javnom zdravstvu. Iz objave je vidljivo da je kompanija detaljno upoznata sa svim komponentama te certifikatima koji će biti potrebni za razvoj novog sustava u zdravstvu.

Vjerojatno se radi o softveru koji bi trebao zamijeniti nefunkcionalni CEZIH sustav, koji u zadnje vrijeme više ne radi nego što radi. IT-jevci koji su komentirali ovaj natječaj pišu da je jasno da se radi o namještanju javnog natječaja.

Kompanija Cuspis je poznata po tome što je izradila platformu Cijepise, a u vlasništvu je Vinka Kojundžića, poznanika ministra zdravstva Vilija Beroša. Stranica Cijepise je ugašena 6. listopada ove godine.

"Bilo je jednostavno predvidjeti kakvi stručnjaci su potrebni"

Pitali smo firmu Cuspis kako komentiraju optužbe o namještanju natječaja. Poslao nam ga je direktno Berošev prijatelj Vinko Kojundžić.

"Krajem devetog mjeseca ove godine bili smo svjedoci pada sustava CEZIH na dva dana zbog migracije CEZIH-a koji provodi tvrtka Ericsson po natječaju koji je bio raspisao HZZO. Iako to nije prvi put da je CEZIH pao, jer kao što svi vidimo isti redovno pada, ovo je bio najduži pad do sad i doveo je u pitanje funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava te pružanje zdravstvenih usluga građanima Republike Hrvatske. CEZIH je dizajniran davne 2003. godine i do danas je ostao takav kakav je bio dizajniran tada", objašnjava Kojundžić. 

"Vjerujemo da je svima jasno da je nakon 20 godina potrebno krenuti u radikalnu strukturnu modernizaciju istog. Ovi padovi samo dokazuju ispravnost naših misli. Kao najveći stručnjak za informatizaciju zdravstva u Hrvatskoj, u zadnje dvije godine sam više puta javno pozvao da se održi okrugli stol na temu informatizacije zdravstva i otvoreno progovori o monopolu na CEZIH, budućnosti CEZIH-a i kako od njegove zastarjele arhitekture napraviti novi moderan i efikasan sustav koji će pružiti građanima nove usluge i neće svako malo padati. Pozivam i Index.hr da kada već drugi neće, napravi ovaj otvoreni stol na koji ću se svakako odazvati."

"S obzirom na sve gore navedeno očekujemo da će HZZO vrlo brzo raspisati natječaj za redizajn CEZIH-a u novo moderno IT rješenje. Kako detaljno poznajem arhitekturu CEZIH-a (na kraju krajeva ime CEZIH sam ja dao), bilo je jednostavno raspisati koji profili stručnjaka su potrebni za projektni tim izgradnje novog CEZIH-a. Stoga smo transparentno objavili otvoreni poziv IT stručnjacima u Hrvatskoj da oformimo projektni tim koji može sudjelovati u svim elementima javne rasprave i procesa savjetovanja prije objave natječaja o novoj arhitekturi, te svim tehnološkim aspektima do najsitnijih detalja, te naravno onda se i javiti na natječaj i ponuditi najbolje moderno rješenje kako bi se zamijenila arhitektura stara 20 godina."

"Novi CEZIH, za razliku od ovog zastarjelog, ne smije biti monopol jedne kompanije već treba biti plod rada najboljih IT stručnjaka koje Hrvatska ima sa standardiziranom i javno objavljenom centralnom sabirnicom nad kojom onda može bilo koji tim IT stručnjaka ili bilo koja tvrtka graditi moderna decentralizirana programska rješenja u zdravstvu", zaključuje se u odgovoru Vinka Kojundžića na upit Indexa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.