Bidenov sin iznenađujuće priznao krivnju za izbjegavanje plaćanja poreza

Foto: EPA

Hunter Biden, sin aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena, priznao je krivnju po saveznoj optužnici o izbjegavanju plaćanja poreza. Bio je optužen da nije platio 1.4 milijuna dolara poreza, dok je istovremeno trošio na drogu, prostitutke i luksuzne predmete.

U iznenađujućem potezu, izjašnjavanjem o krivnji izbjegava se potencijalno neugodno suđenje koje bi se odvijalo u tjednima uoči predsjedničkih izborima. Hunter je brzo odgovora "kriv" dok je sudac čitao svaku od devet točaka optužnice. Više od 100 potencijalnih porotnika dovedeno je u zgradu suda u Los Angelesu kako bi se započeo proces odabira vijeća koje će saslušati slučaj.

Tužitelji su bili zatečeni kada je odvjetnik Huntera Bidena rekao sucu da Hunter želi ući u ono što je poznato kao Alfordovo izjašnjavanje o krivnji, prema kojem optuženi tvrdi da je nevin, ali priznaje kako tužitelji imaju dovoljno dokaza da osiguraju osuđujuću presudu.

Izricanje presude u studenom

Tužitelji tvrde da su se usprotivili takvom priznanju, rekavši sucu da Hunter Biden "nema pravo priznati krivnju pod posebnim uvjetima koji se odnose samo na njega". "Hunter Biden nije nevin. Hunter Biden je kriv", naglasio je tužitelj Leo Wise.

Hunterova odluka o priznanju krivnje dolazi nakon što je sudac donio neke predraspravne odluke nepovoljne za obranu, uključujući odbijanje predloženog vještaka obrane koji je bio spreman svjedočiti o Hunterovoj ovisnosti. Tužitelji su najavljivali da žele predstaviti dokaze o inozemnim poslovima Huntera Bidena, koji su bili u središtu republikanskih istraga obitelji Biden.

Planirali su pozvati Hunterovog poslovnog suradnika da svjedoči o njihovom radu za rumunjskog biznismena, za kojeg tužitelji kažu da je nastojao "utjecati na politiku američke vlade" dok je Joe Biden bio potpredsjednik. Izricanje presude Hunteru Bidenu u Delawareu zakazano je za 13. studenoga. Prijeti mu do 25 godina zatvora, iako će vjerojatno dobiti puno manju kaznu ili čak izbjeći zatvor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.