Bivši švedski obavještajac špijunirao za Rusiju, osuđen na doživotni zatvor

Ilustracija: EPA

SUD u Stockholmu osudio je bivšeg švedskog obavještajca na doživotni zatvor, a njegovog mlađeg brata na 10 godina. Proglašeni su krivima jer su špijunirali za rusku vojnu obavještajnu službu više od desetljeća. 42-godišnji Peyman Kia radio je u švedskoj sigurnosnoj i protuobavještajnoj službi (Sapo) te u obavještajnim agencijama oružanih snaga, uključujući vanjsku obavještajnu agenciju (Must) i KSI, strogo povjerljivu jedinicu koja se bavi švedskim špijunima u inozemstvu.

Proglašen je krivim za tešku špijunažu i neovlašteno rukovanje tajnim dokumentima. Sudac Mans Wigen naglasio je da je Peyman zloupotrijebio ukazano povjerenje kako bi pomogao Rusiji, zemlji koja predstavlja "najveću prijetnju Švedskoj". Njegov brat, 35-godišnji Payam Kia, osuđen je za tešku špijunažu počinjenu zbog planiranja zločina i komunikaciju s ruskom vojno-obavještajnom agencijom (GRU). 

Braća su špijunirala za Rusiju još 2011. 

Sud je utvrdio da su oni "stekli, proslijedili i podijelili informacije čije bi otkrivanje moglo biti štetno za sigurnost Švedske". Braća koja su rođena u Iranu, ali imaju švedsko državljanstvo, odbacila su optužbe i pretpostavlja se da će uložiti žalbu na presudu.

Uhićeni su 2021. kad je Sapo posumnjao da u svojim redovima ima krticu, a kasnije se pokazalo da su braća špijunirala za Rusiju još od 2011. godine. Velik dio dokaza, zapisnici sudskih ročišta i potpuna odluka nisu objavljeni zbog nacionalne sigurnosti, a sud je priznao da "neki dijelovi slagalice nedostaju" unatoč dokazima koji uključuju USB memorije, prijenosna računala i mobilne telefone.

Krajem prošle godine uhićen par osumnjičen za špijunažu

Utvrđeno je da je samo u razdoblju od 2016. do 2017. Peyman Kia rukovao gotovinom u vrijednosti od oko 550.000 kruna (53.000 dolara), što je najvjerojatnije uplaćeni iz Rusije kao naknada za izvršene usluge, piše Guardian

Presuda je uslijedila nakon spektakularne akcije krajem prošle godine u bogatom predgrađu Stockholma kad je uhićen ruski par koji se sumnjiči za provođenje "ilegalnih obavještajnih aktivnosti" protiv Švedske i SAD-a.