Bivši tajlandski premijer optužen za terorizam zbog organiziranja prosvjeda



SUD U TAJLANDU naredio je da se bivši premijer Thaksin Shinawatra uhiti zbog poticanja terorizma, optužujući ga tako za organiziranje i financiranje prosvjeda u kojima je u Bangkoku u dva mjeseca poginulo preko 80 ljudi.

Vlada je cijelo vrijeme optuživala Thaksina, koji je svrgnut 2006. u vojnom puču i nakon toga pobjegao iz države, za financiranje i upravljanje prosvjedima "crvenokošuljaša", grupe koja se u glavnom gradu dva mjeseca sukobljavala s vojskom i policijom. Prosvjed je okončan krvavo tijekom ovog vikenda, a konačna bilanca je 88 mrtvih i oko 2.000 ranjenih. Thaksin je nedavno dobio državljanstvo Crne Gore, a vrijeme provodi između te države i arapskog emirata Dubaija.

Mozak iza prosvjeda?

Sud je danas objavio detalje optužnice protiv Thaksina, jedan dan nakon što je Odjel za posebne istrage svjedočio o Thaksinovoj navodnoj ulozi u prosvjedima. Netom nakon objave o nalogu, Thaksinov odvjetnik je rekao da je vlada izvela čin koji je "perverzija pravde" jer je podnesena tužba koja "krši logiku, pravo i ubija svaku nadu u proces pomirenja".

Velik dio crvenokošuljaša, sastavljenih uglavnom od ruralnog stanovništva, smatra Thaksina junakom, bez obzira na to što je njegov mandat od 2001. do 2006. godine bio ozbiljno nagrizen korupcijom.

Napeto stanje

Iako su prosvjedi formalno završeni, a gotovo svi vođe prosvjeda su se predali, promatrači napominju da je dva mjeseca blokiranja Bangkoka ostavilo duboke rane na tajlandskom društvu, te da su moguće nove eskalacije.

Premijer Abhisit Vejjajiva, protiv kojeg je oporba jučer pokrenula postupak opoziva, najavio je da će policijski sat u Bangkoku ostati na snazi još barem tjedan dana, kako bi se spriječio novi val sukoba.

Osim Abhisita, koji je vrlo nevješto upravljao krizom, postupak za opoziv pokrenut je i protiv pet najviše rangiranih članova vlade, od zamjenika premijera do ministra vanjskih poslova. Crvenokošuljaši su kao glavni uvjet prestanka prosvjeda istaknuli Abhisitovu ostavku i raspisivanje novih izbora. Abhisit je na to pristao, ali to je bilo prije nego je vojska na silu ugušila prosvjede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.