Britanija cijepila 60% stanovništva, a opet raste broj zaraženih. Što se događa?

Foto: Epa

U BRITANIJI je posljednjih tjedana opet zabilježen porast broja slučajeva covida-19, unatoč tome što je do sada prvu dozu cjepiva primilo skoro 60% stanovnika.

Treba napomenuti da se radi o blagom porastu, no stručnjaci upozoravaju da bi ove brojke ipak mogle biti pokazatelj dolaska trećeg vala.

Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu je od kraja travnja pa do sredine svibnja bilježeno od 1600 do 2600 slučajeva zaraze dnevno, da bi u posljednja dva tjedna te brojke skočile i na više od 4000. To je naravno neusporedivo s vrhuncem drugog vala kada je u siječnju znalo biti i više od 60.000 novozaraženih dnevno. Svejedno, ipak se radi dvostrukom povećanju infekcija, što je zabrinulo stručnjake.

Unatoč napretku programa cijepljenja, zdravstveni savjetnici za sada još uvijek ne znaju hoće li ovaj blag porast infekcija rezultirati ozbiljnijim brojkama te posljedično sve većim brojem hospitalizacija i smrtnih slučajeva, piše The Guardian.

Upitno daljnje ukidanje mjera u Engleskoj?

Prema istraživanju Engleskog javnog zdravstva (PHE), soj koronavirusa koji se prvi put pojavio u Indiji (B.1.617.2) brže se širi od prvotne inačice te je u nekoj mjeri otporan na cjepiva. S obzirom na sve veći broj zaraženih te sve viši udio indijskog soja postao je upitan plan vlade za daljnje ublažavanje mjera u Engleskoj koji bi trebao stupiti na snagu 21. lipnja.

Ministar za cjepiva Nadhim Zahawi je tijekom gostovanja u BBC-jevoj emisiji kazao kako za sada ne može isključiti mogućnost zadržavanja nekih mjera, dodajući da će službena najava biti objavljena 14. lipnja.

"Moramo pogledati sve podatke. Bilo bi potpuno pogrešno da sada nagađam. Trenutno nemamo dovoljno podataka. Postoje neki dijelovi zemlje u kojima doslovno ne postoji B.1.617.2 i sve je prilično stabilno; dok u drugima ova inačica preuzima mjesto varijante B.1.1.7", rekao je Zahawi.

"Ovo izgleda kao da smo na početku trećeg vala"

Liječnik Martin McKee, sa sveučilišta London School of Hygiene and Tropical Medicine, kazao je kako smatra da je u Britaniji započeo treći val.

"Već sada vidimo da u nekim dijelovima zemlje trenutne mjere nisu dovoljne za zaustavljanje porasta broja slučajeva. Ovo izgleda kao da smo na početku trećeg vala. Osim u slučaju da se ne dogodi neko čudo, potpuno ukidanje mjera predviđeno za kraj lipnja predstavlja ogroman rizik. Zbog ovih novih brojki trebali bismo napraviti ponovnu procjenu daljnjih popuštanja mjera", rekao je McKee.

S njime se slažu liječnik Paul Hunter, sa Sveučilišta East Anglia, koji smatra da širenje indijskog soja u Britaniji ukazuje na rane znakove dolaska trećeg vala te liječnik Ravi Gupta sa Sveučilišta Cambridge koji također upozorava na mogućnost novog vala.

"Ako se stvari počnu razvijati onako kako mislim da bi mogle, vjerojatno nas čeka treći val. Bit će to veliki val zaraza, tijekom kojeg će biti smrtnih slučajeva i teških oboljenja", kazao je Gupta i dodao kako smatra da bi daljnje ukidanje mjera u Engleskoj trebalo odgoditi do ljetnih praznika, kada se smanjuje šansa za širenje virusa unutar obrazovnih ustanova.

50% zarazniji od britanskog soja?

Prema podacima znanstvene publikacije Our World in Data, u Britaniji je do 28. svibnja prvu dozu cjepiva primilo najmanje 57.5% stanovništva, dok je obje doze dobilo najmanje 36.7%. Wall street Journal navodi da je do 29. svibnja u Britaniji prvu dozu primilo čak 74% građana, a obje 47%.

No unatoč velikom broju cijepljenih, broj infekcija je opet počeo rasti. Stručnjaci smatraju da je razlog tome kombinacija popuštanja mjera zbog naglog pada broja zaraženih i velikog broja cijepljenih i istovremene pojave zaraznijeg soja koronavirusa koji je u nekoj mjeri otporan na cjepiva.

Naime, prema najnovijim podacima, čak 38.5 posto novih infekcija Velikoj Britaniji pripada soju B.1.617.2.

Znanstvenici za sada ne znaju koliko je točno varijanta iz Indije zaraznija od prethodnih verzija virusa, a potpuna procijepljenost (s obje doze) trebala bi u velikoj mjeri štititi od indijskog soja. No, B.1.617.2 ipak brine stručnjake iz dva razloga. Prvo, ovaj bi soj mogao biti čak 50% zarazniji od britanskog soja, a drugo - jedna injekcija cjepiva značajno manje štiti od indijske nego od britanske inačice.

Koliko nas cjepiva štite protiv indijskog soja?

Prema PHE-u, jedna doza cjepiva je u slučaju britanske varijante 50% učinkovita u sprečavanju simptomatske bolesti, a u slučaju indijske samo 33%. Nakon primanja druge doze, djelotvornost cjepiva u prosjeku raste na 81%.

Prema istraživanju Effectiveness of COVID-19 vaccines against the B.1.617.2 variant koje je prije tjedan dana objavljeno u bazi medRxiv, prva doza cjepiva Pfizer i AstraZeneca je u slučaju indijskog soja štitila 33.5%, a u slučaju britanskog 51.1%.

Razlika u djelotvornosti između cjepiva se pogotovo primjećuje nakon druge doze. Cjepivo Pfizer-BioNTech štitilo je 87.9% od simptomatske zaraze indijskim sojem, a 93.4% britanskim. Dvije doze AstraZenece bile su 59.8 posto učinkovite protiv indijske varijante u usporedbi sa 66.1 posto učinkovitosti protiv soja koji je prvi put zabilježen u velikoj Britaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.