Članovi plemena u Peruu lukom i strijelom ubili drvosječe koji su im se približili

Foto: Profimedia

Dvojica drvosječa ubijena su u napadu lukom i strijelom nakon što su stupila na teritorij domorodačkog plemena Mashco Piro duboko u Amazoniji u Peruu. Napetosti između drvosječa i plemena su u porastu, prema skupini za ljudska prava poznatoj kao Fenamad, koja brani prava autohtonog stanovništva u zemlji.

Fenamad, koji predstavlja 39 autohtonih zajednica u regijama Cusco i Madre de Dios na jugoistoku Perua, priopćio je kako su još dvojica drvosječa nestala, dok je jedan ozlijeđen. Incident se dogodio 29. kolovoza kod rijeke Pariamanu dok su drvosječe širile svoje prolaze u šumu i došle u kontakt s izoliranim plemenom. 

Sve više napetosti

"Peruanska država nije poduzela preventivne i zaštitne mjere kako bi osigurala živote drvosječa", naveo je Fenamad. Najnoviji napad dogodio se oko 25 kilometara od mjesta gdje su pripadnici Mascho Pira u srpnju također napali drvosječe, piše Sky News

Fenamad se požalio da ništa nije učinjeno, iako su već obavijestili vladu o opasnosti od porasta nasilja. "To je užarena i napeta situacija", rekao je Cesar Ipenza, odvjetnik iz Amazona koji se specijalizirao za pravo zaštite okoliša u Peruu.

"Nedvojbeno, svakim danom ima sve više napetosti između domorodačkih naroda u izolaciji i različitih aktivnosti koje se odvijaju unutar teritorija kroz koji oni prolaze", dodao je. Članovi plemena 2022. su strijelama pogodili dvojicu drvosječa koji su pecali. Tada je jedan drvosječa preminuo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.