Detalji strašnog slučaja iz Zagorja. Beba koju je ostavila majka već je bila mrtva

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U SLUČAJU ostavljene bebe u mjestu Hlevnica u Zagorju, blizu hrvatsko-slovenske granice, policija je riješila ključnu nepoznanicu - otkrila je tko je majka novorođenčeta koja ga je i ostavila u snijegu.

Kako je jučer objavila policija, riječ je o 28-godišnjakinji iz Krapinsko-zagorske županije. 

No policijsko priopćenje donijelo je i preokret - iz njega je jasno da je policija zaključila da beba nije bila ostavljena na hladnoći živa, kako se prvo mislilo. 

Sve o kriminalističkoj istrazi u ovom slučaju, ali i dokazima koje su prikupili - policija i nadležno državno odvjetništvo drže u strogoj tajnosti. Kažu kako detalje ne žele iznositi javno zbog obiteljskih odnosa, ali i sredine u kojoj se nalazi osumnjičenica.

U potrazi za majkom provjeravalo se sve - razgovaralo se s liječnicima, rodiljama, nizom svjedoka...

Nije potvrđena sumnja u čedomorstvo

Unatoč detaljnoj istrazi, sumnja u čedomorstvo službeno nije potvrđena. Obdukcija je pokazala da je beba, pronađena u lošem stanju, već rođena mrtva.

Za čedomorstvo je neophodno dokazati da se beba živa rodila, da je poživjela i da je majka bila u teškom psihičkom stanju, tzv. postporođajnom stresu i poremećenosti", pojasnio je odvjetnik Branko Šerić za Dnevnik Nove TV.

Majku iz manjeg, obližnjeg mjesta prijavljuju za kazneno djelo povrede mira pokojnika.

"Tko neovlašteno iskopa, odnese, ošteti, uništi, sakrije ili premjesti tijelo, fetus, dio tijela ili pepeo umrle osobe ili tko oskvrne tijelo - kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine", stoji u Kaznenom zakonu.

Pitanja na koja još tužitelji moraju odgovoriti

Nije u istražnom zatvoru, jer za to nisu postojali uvjeti - odgovaraju iz tužiteljstva u Zlataru. Prijavljena im je redovnim putem kad je policija sve posložila, prenosi Nova TV. Prije konačne odluke tužitelja žele utvrditi sve okolnosti.

"Treba utvrditi pažljivo i njeno psihičko stanje", rekao je Šerić i dodao: "Mislim da postoje svi uvjeti koji bi isključili kazneni progon te majke, te žene, i to treba što prije utvrditi."

Tužitelji još moraju odgovoriti na pitanja što je sve kumovalo ovoj tragediji. Mrtvo novorođenče pronađeno u snijegu prije gotovo tri mjeseca nije bilo jedino dijete u toj obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.