Dobra vijest iz Haaga: Josipović i Kosor istim rječnikom o topničkim dnevnicima

"HRVATSKA je učinila sve što je bilo potrebno, a to je pokazala i odluka iz Haaga", rekao je danas predsjednik Hrvatske Ivo Josipović upitan za komentar odluke Haaškog suda oko topničkih dnevnika. Točnije, Haški je sud odlučio da ne postoji dovoljno dokaza da Hrvatska skriva topničke dnevnike! Sudsko je vijeće odlučilo odbiti zahtjev tužiteljstva da se Hrvatskoj izda subpoena zbog skrivanja topničkih dnevnika, a  glavni sudac Alphons Orie takvu je odluku obrazložio tvrdnjama kako njihovo postojanje nije moguće dokazati

"To je dobro jer su sada Hrvatskoj širom otvorena vrata Europe. Hrvatska će i dalje nastaviti suradnju s Haškim sudom", rekao je Josipović pred novinarima u Korčuli.

Gotovo istim riječima o topničkim dnevnicima s drugog kraja Hrvatske u Slunju govorila je premijerka Jadranka Kosor.

"Jučerašnja vijest je dobra za Hrvatsku, osobito dobra za Vladu RH jer potvrđuje ono što sam ja kao predsjednica Vlade, ali i prije, govorila o tome, a to je da ništa ne skrivamo, da smo u potpunosti otvoreni i da želimo da se to prepozna",rekla je Kosor pred novinarima dodajući da, ako su ti dokumenti postojali, onda su u vlasništvu Republike Hrvatske.

Premijerka Kosor uvjerena je i u skoro otvaranje poglavlja 23. o pravosuđu i ljudskim pravima. Premijerka je još jučer naglasila kako će i dalje tragati za topničkim dnevnicima, a premijerkin "task force", osnovan pod pritiskom Sergea Brammertza s isključivom svrhom da pronađe nestale dokumente o granatiranju Knina, nastavlja s radom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.