Engleski par nacista sina nazvao Adolf. Osuđeni na zatvorske kazne

Foto: West Midlands Police

PAR koji je svoje dijete nazvao po Adolfu Hitleru i koji je bio dio zabranjene terorističke organizacije provest će nekoliko godina u zatvoru, javlja BBC.

Adam Thomas (22), Claudia Patatas (38) i Daniel Bogunović (27) bili su pripadnici ekstremističke organizacije Nacionalna akcija.

Adam i Daniel osuđeni su na 6 godina zatvora, a Claudia na 5.

Na sudu je, kao jedan od dokaza njihovog ekstremizma, poroti rečeno kako su Thomas i njegova partnerica Patatas svome sinu dali srednje ime Adolf, odajući tako počast Adolfu Hitleru.

Osuđeno šest osoba

Sud u Birminghamu osudio je sveukupno šestero osoba zbog sudjelovanja u Nacionalnoj akciji. Svi su osuđeni na pet ili više godina zatvora.

Sudac Judge Melbourne iznio je svoje mišljenje o Nacionalnoj akciji: “Njezin cilj je ukidanje demokracije u našoj zemlji putem nasilja i ubojstava. Želi nametnuti neonacistički režim unutar kojeg bi se iskorijenili razni segmenti društva.“

Prilikom izricanja presude Claudiji Patatas rekao je kako ona ima jednako ekstremna stajališta kao i Adam Thomas.

“Djelovali ste zajedno u svemu što ste rekli, pomislili ili napravili. Zajedno ste dali ime svome sinu i fotografirali ga okruženog nacističkim simbolima i oznakama Ku Klux Klana“, dodao je sudac.

Odora Ku Klux Klana i "Anarhistička kuharica"

Na suđenju se predstavljeni razni dokazi njihovih ekstremističkih stavova. Primjerice, saznalo se kako su Adam i Claudia svoje dijete učili nacističkom pozdravu i kako se Adam fotografirao sa svojim sinom u odori Ku Klux Klana.

Poroti je također rečeno kako su kod trojke pronađene fotografije "arsenala" oružja koji pripada neonacistu Mikkou Vehvilainenu.

Kod Thomasa je pronađen i priručnik s uputama za "terorističke napade", poznat kao "Anarhistička kuharica".

Slavili ubojstvo zastupnice

Kako smo već pisali na Indexu, britanski mediji nisu objavili informacije o Bogunovićevom porijeklu, pa nije jasno je li porijeklom Hrvat ili Srbin, no gotovo je sigurno da ovaj neonacist vuče obiteljske korijene iz "ovih krajeva".

Nacionalna akcija osnovana je 2013. godine, a zabranjena je prema antiterorističkom zakonu 2016. jer su njeni pripadnici slavili ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.