Erdogan predstavio borbeni avion pete generacije kojim će zamijeniti avione F-16

Foto: Profimedia

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer objavio kako će novi turski borbeni avioni nositi naziv KAAN. "Turska je sada prisutna na svim poljima. Na kopnu, u moru, zraku i svemiru", poručio je turski čelnik tijekom manifestacije Stoljeće budućnosti koju je organizirala Turska zrakoplovna industrija (TAI) u glavnom gradu Ankari kako bi predstavila svoje avione. 

Erdogan je istaknuo kako je ime avionu dao Devlet Bahceli, čelnik turske Stranke nacionalističkog pokreta (MHP). Kaan je povijesna titula koju su koristili vladari turskih i mongolskih država. Erdogan je podsjetio na nedavne obrambene i tehnološke projekte, poput satelita IMECE, ratnog broda TCG Anadolu, glavnog borbenog tenka Altay i višenamjenskog helikoptera Gokbey.

 

Turska planira zamijeniti zastarjelu flotu

"Ako danas govorimo o Stoljeću Turske, veliki udio u tome ima napredak koji smo postigli u obrambenoj industriji, koja je i garancija naše sigurnosti i lokomotiva tehnološkog napretka", rekao je. Najavio je kako će KANN završiti proces testiranja u roku od nekoliko godina i zatim ući u inventar turske vojske, piše turska novinska agencija Anadolu

Turska je razvila avion pete generacije kako bi zamijenila zastarjelu flotu sastavljenu od američkih aviona F-16. Erdogan je istaknuo kako će Turska postati jedna od pet zemalja koje raspolažu s avionima pete generacije. Projekt razvoja aviona je započet 2016. godine.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.