Europski sud za ljudska prava "zabranio" križeve u talijanskim školama



EUROPSKI sud za ljudska prava presudio je protiv postavljanja križeva u školama u Italiji, nakon procesa koji je podnijela majka nekoliko školaraca.

Praksa stavljanja križeva u škole krši prava roditelja da obrazuju svoju djecu onako kako sami smatraju da je najbolje, a protivna je i djetetovom pravu na slobodu vjeroispovijesti, zaključio je sud.

Slučaj je pred sud izvela Soile Latusi, Talijanka koja svojoj djeci želi pružiti sekularnu izobrazbu.

Presuda je u većinski katoličkoj Italiji izazvala žestoke reakcije, dok ju je jedan političar čak nazvao sramotnom.

Ograničava roditeljska i dječja prava

"Obavezno postavljanje simbola dane konfesije u ustanovi koju koriste javne vlasti ograničava pravo roditelja za obrazovanjem djece u skladu s njihovim uvjerenjima.", zaključio je sud u Strassburgu.

Ta praksa također "ograničava pravo djeteta da vjeruje ili ne vjeruje", zaključilo je sedmero sudaca u presudi koju su objavile agencije.

Ljutnja u Italiji

Lautsi se Sudu za ljudska prava požalila kako njena djeca moraju ići u školu u sjevernoj Italiji, koja ima križeve u svakoj učionici. Dodijeljeno joj je 5,000 eura odštete.

Mnogi političari u Italiji, koji računaju na potporu vjernika, reagirali su ljuto. Ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini rekla je kako je križ simbol talijanske tradicije. Vatikan još nije reagirao.

Iako se presuda odnosi samo na Italiju, može se pretpostaviti kako će ona imati snažan utjecaj i na druge zemlje u kojima su križevi u školama uobičajena pojava, a ni Hrvatska neće biti pošteđena kontroverzi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.