Evo što zasad znamo o padu ruskog vojnog aviona

Foto: FAH

SVE je više detalja poznato o padu aviona ruskog Ministarstva obrane u Crno more, a u kojem su poginula 92 putnika i člana posade, uključujući slavni vojni zbor Ansambla Aleksandrov.

Ostarjeli avion Tu-154 srušio se nedaleko od obale Crnog mora, na letu za Siriju, gdje je Ansambl Aleksandrov trebao imati izvedbu u ruskoj vojnoj bazi za snage koje su tamo stacionirane u sklopu vojne intervencije u toj zemlji, izvještava BBC.

Kako se pad dogodio?

U 05.23 po lokalnom vremenu, avion je uzletio iz zračne luke u blizini ruskog grada Soči, gdje je sletio kako bi napunio gorivo na putu iz Moskve za Latakiju u Siriji. Uzletio je po lijepom vremenu, a snimka posljednjeg razgovora između pilota i kontrole leta ne odaje nikakve znakove panike među posadom.

Dvije minute nakon uzlijetanja, avion je nestao s radara. Olupina je pronađena oko 1.5 km daleko od obale. Ostaci aviona pronađeni su raspršeni u radijusu od 500 m, nakon goleme operacije koja je uključivala podmornica, 45 drugih plovila, 12 aviona, 10 helikoptera, tri drona i više od 3500 osoblja.

Do danas je nađeno 12 tijela.

Tko je bio u avionu?

- Osam članova posade

- 64 člana Ansambla Aleksandrov, službenog zbora Ruskih oružanih snaga

- Devet pripadnika ruskih medija, uključujući TV ekipe s Kanala Jedan, NTV-a i vojnog kanala Zvezda

- Devet vojnih dužnosnika, uključujući dirigenta zbora, generala poručnika Valerija Kalilova

- Dva javna službenika

Je li katastrofa mogla biti uzrokovana bombom ili projektilom?

Avio je letio za zračnu bazu u Siriji, gdje ruska vojska vrši vojnu akciju na strani režima Bašara al-Asada više od godinu dana. Islamska država preuzela je odgovornost za prošlogodišnje rušenje aviona koji se vraćao iz Egipta bombom, pri čemu je poginulo 224 putnika i članova posade.

Međutim, ruske vlasti u ovom slučaju minimizirale su mogućnost terorističkog napada. Anonimni izvor povezan s istragom izjavio je za rusku agenciju Interfax da pronađena tijela nisu imala na sebe tragove eksploziva, niti da su krhotine aviona imale znakove "vanjskog udara".

Koji su vjerojatniji uzroci?

Ministar prometa Maksim Sokolov izjavio je da "istražitelji polaze od pretpostavke da je uzrok pada pogreška pilota ili tehnički uvjeti aviona". Međutim, avionom je upravljao iskusan pilot s više od 3000 sati leta, bojnik Roman Volkov.

Visoka starost aviona - 33 godine - mogla bi se pokazati kao bitan faktor. Ipak, manjina od 39 rušenja ovog tipa aviona bila je zbog tehničkih problema. Uzrok su pretežno bili teški vremenski uvjeti ili loša kontrola leta.

Drugi faktor mogao bi biti prenatrpanost aviona. "Iskazi svjedoka i drugi objektivni podaci dobiveni tijekom istrage sugeriraju da avion nije mogao dobiti na visini iz nekog razloga i da se iz nekog razloga - možda zbog prenatrpanosti ili tehničkog kvara - srušio u more", naveo je isti anonimni izvor.

No konkretna saznanja dat će podaci iz crnih kutija, od kojih je prva upravo pronađena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.