FOTO Aktivisti zacrnili vodu u fontani u Rimu: "Ovako izgleda kraj svijeta"

Foto: EPA

AKTIVISTI angažirani na zaštiti okoliša zacrnili su vodu u monumentalnoj fontani na poznatoj rimskoj Piazzi di Spagni za vrijeme prosvjeda, u sklopu kojeg su, kako su istaknuli, željeli evocirati scenarij "smaka svijeta".

Troje aktivista iz organizacije Last Generation ulilo je tekući ugljik na bazi biljnih ekstrakata u poznatu fontanu, barokno remek-djelo iz 17. stoljeća smješteno podno Španjolskih stuba (Scalinata della Trinità dei Monti), prije nego što ih je policija rastjerala.

Fontanu u obliku čamca dizajnirao je poznati talijanski kipar Pietro Bernini.

"Nagovještaj kraja svijeta"

U priopćenju organizacije Last Generation stoji da je promjena boje vode u fontani u crnu "nagovještaj kraja svijeta, scenarija prema kojem se krećemo dok sve snažnije pritišćemo papučicu gasa: nagovještaj suša koje se izmjenjuju s razornim poplavama, a okončat će život na Zemlji".

Organizacija je prošle godine uoči općih izbora počela s održavanjem mirnih, ali neugodnih prosvjeda po Italiji, pri čemu su njezini članovi političare svih stranaka pozvali da klimatske promjene uvrste među svoje prioritete.

Prosvjedi u Italiji dio su niza akcija koje organizacija održava širom Europe, a svrha im je skrenuti pozornost na klimatske promjene.

Aktivisti su u dosadašnjim akcijama brojna umjetnička djela u muzejima po svijetu polijevali juhom, pireom od krumpira ili perivom bojom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.