Glasnogovornica francuske vlade: Raspuštanje Nacionalne skupštine za sada nije tema

Foto: EPA

RASPUŠTANJE Nacionalne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, za sada nije tema, rekla je glasnogovornica francuske vlade Olivia Gregoire za radio France Inter nakon što je predsjednik Emmanuel Macron izgubio apsolutnu većinu u parlamentu. 

"Elisabeth Borne je ponovno izabrana (kao zastupnica), to nije bilo upitno. Vidjet ćemo idućih sati. Trenutačno to nije tema", rekla je Gregoire na upit može li Elisabeth Borne ostati premijerka. 

Macron izgubio većinu u parlamentu

Elisabeth Borne je rekla u nedjelju da će njezina vlada od ponedjeljka krenuti na posao kako bi došla do potencijalnih partnera i okupila većinu iza sebe te osigurala stabilnost u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

Macron je danas suočen s pokušajem spašavanja vladajuće većine, ujedno i njegovog programa ekonomskih reformi, nakon što su birači kaznili njegovu centrističku koaliciju "Zajedno" na francuskim parlamentarnim izborima.

Konačni rezultati pokazuju da je Macronova centristička koalicija osvojila tek 245 mjesta, a za apsolutnu većinu je potrebno 289 mjesta.