Gotovo Muellerovo svjedočenje, Trump slavi na Twitteru: "Istina je sila prirode"

Foto: Epa

BIVŠI američki posebni istražitelj Robert Mueller danas je u iskazu pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma branio integritet svoje istrage o ruskom miješanju u američke izbore i više puta ponovio da nije zaključio da je Donald Trump nedužan za ometanje pravde ili, kako je rekao predsjednik, da ga je u potpunosti oslobodio svake odgovornosti.

Mueller se prvo pojavio na dva saslušanja, i to pred Odborom za pravosuđe, a potom pred Odborom za obavještajne agencije.

Završeno drugo saslušanje, Trump likuje na Twitteru

Završeno je i drugo saslušanje. Nakon njega je Trumpova kampanja zaključila da su saslušanja bila katastrofa za demokrate.

Ubrzo se na Twitteru oglasio i Trump.

“Istina je sila prirode”, poručio je.

Muller kaže da Rusi u svakom trenutku utječu na rezultat izbora

Mueller je ustvrdio kako upravo u trenutcima dok on daje izjavu Rusi utječu na izbore. 

“Ne radi se o jednom pokušaju. To rade i dok smo mi ovdje i sada. I radit će to tijekom cijele sljedeće kampanje”, rekao je govoreći o ruskom uplitanju u izbore u SAD-u.

Rekao je i kako se nada da to nije nova “normala”, ali kako strahuje da ipak jest.

Trump je zadovoljan prvim saslušanjem

Mulleru je na drugom saslušanju postavljeno i pitanje što bi bilo ako bi kaznena djela za koja bi se Trumpa moglo optužiti nakon što više ne bude predsjednik stupila u zastaru.

Rekao je kako na to pitanje nema odgovor.

Potom se razgovor prebacio na WikiLeaks, a Mueller je ustvrdio kako je malo reći da je Trumpova fascinacija WikiLeaksom problematična.

Mueller je ustvrdio i kako njegova istraga nije bila lov na vještice.

U međuvremenu, CNN javlja kako saznaju od izvora bliskih Trumpu da je zadovoljan prvim saslušanjem.

Rusko hakiranje trebalo je pomoći Trumpu

Mueller je zastupniku Jimu Himesu rekao kako je rusko hakiranje trebalo pomoći Trumpu, ali da je i Clinton "bila podložna istom ponašanju".

Drugo saslušanje

U svom uvodnom govoru pred povjerenstvom Robert Mueller pojasnio je odgovor koji je dao zastupniku Tedu Lieuu.

Smatra da je njegov izvorni odgovor bio krivo interpretiran. Shvaćen je kao da je on rekao da je jedini razlog zbog kojeg predsjednik nije optužen upravo taj što on sada obnaša ulogu predsjednika, a protiv predsjednika se ne može podignuti optužnica.

Međutim, Mueller je pojasnio da oni nisu ni išli razmatrati je li bilo kaznenog djela zbog smjernica OLC-ja, odnosno zbog toga što se ne smije podizati optužnica protiv aktivnog predsjednika države.

"Izvješće priča priču o lažima"

Odmah na početku drugog saslušanja Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajne agencije, izjavio je kako izvještaj posebnog istražitelja Roberta Muellera "priča priču o lažima, o mnogim lažima".

Ovo izvješće, kazao je Schiff, govori “laži oko tornja u Moskvi, laži o otpuštanju direktora FBI-ja Jamesa Comeyja i laži o pokušajima da otpuste Vas, gospodine Mueller. Govori laži o tajnim pregovorima s Rusima, laži o Wikileaksu i laži o tajnim isplatama novaca.“

Prvo saslušanje: optužnica protiv predsjednika

Tijekom prvog saslušanja Mueller je sugerirao da je moguće kazneno goniti Donalda Trumpa nakon što napusti Bijelu kuću.

"Je li točno da, ako ste zaključili da je predsjednik počinio kazneno djelo opstrukcije, Vi to ne biste naveli u svom izvješću ili izrekli to sada ovdje?" upitao je Muellera predsjednik Odbora za pravosuđe Jerrold Nadler.

"Odgovor bi bio da ga Vi ne biste optužili, nije zakonski moguće podignuti optužnicu protiv trenutnog predsjednika, to je protuustavno“, odgovorio je Mueller.

"Prema zakonima Ministarstva pravosuđa, predsjednik bi mogao biti procesuiran nakon što prestane obnašati svoju dužnost u Bijeloj kući, je li tako?, upitao ga je na to Nadler.

"Istina", kazao je Mueller.

Mora se napomenuti da Mueller ni u jednom trenutku nije rekao da bi Trump trebao biti procesuiran.

Odbio govoriti detaljnije o optužnici

Robert Mueller odbio je detaljnije govoriti o optužnici. Rekao je kako ne želi davati preporuke i da ne želi o tome razgovarati.

“U svojem izvješću niste preporučili podizanje optužnice?“ upitao ga je zastupnik Mike Johnson.

“Ne želim govoriti o preporukama“, odgovorio je Mueller.

Mueller potvrdio da je predsjednik zatražio od osoblja da lažira dokumente

Mueller je tijekom svjedočenja potvrdio kako je predsjednik od osoblja zatražio da lažira dokumente vezane uz istragu.

“Dakle, moglo bi se reći da je predsjednik pokušao sebe zaštititi i da je zatražio od osoblja da lažira dokumente relevantne za trenutnu istragu?“ upitao je Muellera zastupnik Cedric Richmond.

“Rekao bih da se radi o tome, da“, odgovorio je Mueller.

Rusija je htjela da pobijedi Trump

Rusija je željela da Trump pobijedi na predsjedničkim izborima 2016., izjavio je danas Robert Mueller.

Demokratska zastupnica Zoe Lofgren upitala je Muellera je li njegova istraga utvrdila od kojeg bi kandidata "ruska vlada imala koristi u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima".

Mueller je odgovorio da je istraga to utvrdila.

"A koji bi to bio kandidat?" upitala je zastupnica Muellera.

"Pa, to bi bio Trump", odgovorio je Mueller.

Izvješće nije oslobodilo Trumpa krivnje

Mueller je tijekom svjedočenja potvrdio kako njegovo izvješće nije oslobodilo Trumpa krivnje.

“Predsjednik je u više navrata kazao da je u Vašem izvješću utvrđeno kako nije bilo nezakonitih aktivnosti i da je time on oslobođen krivnje. No, tako nešto ne stoji u izvješću, zar ne?“ upitao je Muellera predsjednik Odbora za pravosuđe Jerrold Nadler.

“Točno, to ne stoji u izvješću“, odgovorio je Mueller.

“Zapravo, niste došli do zaključka je li predsjednik počinio kazneno djelo. Je li to točno?“ rekao je Nadler .

“Pa, na početku smo odmah krenuli s time da predsjednik ne može biti optužen za vrijeme obnašanja svoje dužnosti“, objasnio je Mueller.

“Dakle, zaključak izvješća nije da predsjednik nije počinio kazneno djelo? Je li to točno? Također, izvješće ne oslobađa predsjednika krivnje?“ nastavio je Nadler

“To je točno“, odgovorio je Mueller.

Poštena istraga

Mueller, kojega Trump optužuje da pokušava izazvati orkestrirani "udar" na republikanskog predsjednika, kazao je da je istraga provedena na "pošten i neovisan način" te da su članovi njegovog posebnog istražiteljskog tima "bili osobe od najveće čestitosti i poštenja".

Na pitanje kako odgovara na Trumpove optužbe da je bio u sukobu interesa, Mueller je kazao da su dužnosnici ministarstva pravosuđa, koji se bave etikom, potvrdili da nije bio ni u kakvom sukobu interesa.

"Želio bih još nešto reći. Tijekom karijere suočio sam se brojnim izazovima našoj demokraciji, a pokušaji ruske vlade da se umiješa u naše izbore je jedan od najozbiljnijih", rekao je Mueller.

"Trump nije iznad zakona, ali predsjednik ne bi smio biti ni ispod zakona"

Tijekom svog svjedočenja Mueller je pokazivao vrlo malo emocija, a na većinu brzih, britkih pitanja od zastupnika iz obje stranke tražio je da im ponove pitanja ili ih je upućivao na samo izvješće.

U uvodnom dijelu iskaza je više puta kazao da on i njegov tim nisu htjeli donijeti konačnu odluku o tome je li Donald Trump kriv za ometanje pravde. 

"Na temelju načela poštenja Ministarstva pravosuđa odlučili smo da nećemo donijeti konačnu odluku o tome je li predsjednik počinio kazneno djelo. To je bila naša odluka tada, a ostaje i sada", kazao je Mueller.

Nadler je potom izjavio da "iako vam je politika ministarstva branila da podignite optužnicu protiv predsjednika, jasno ste dali do znanja da nije u potpunosti oslobođen optužbi".

"Svaka druga osoba bi bila optužena za kaznena djela. No, u ovoj državi čak ni predsjednik nije iznad zakona", rekao je Nadler.

Republikanski zastupnik John Ratcliffe je optužio Muellera za prekoračenje ovlasti kada je u izvješću veliki dio posvetio potencijalnom ometanju pravde, nakon što je odlučio da ne donese konačan sud o tome.

"Trump nije iznad zakona, ali predsjednik ne bi smio biti ni ispod zakona", rekao je Ratcliffe.

Doug Collins, vodeći republikanac u Odboru za pravosuđe, kazao je da činjenice iz Muellerovog izvješća govore da se "Rusija miješala u izbore 2016. i da predsjednik nije bio u dosluhu s Rusima".

"Ništa što ćemo danas čuti ne može promijeniti te činjenice", kazao je Collins.

Muellerova istraga nije pronašla dokaze o dosluhu Rusije i Trumpove predsjedničke kampanje. Nije donio konačnu odluku o tome je li Donald Trump kriv za ometanje pravde. 

Muellerova istraga koja je trajala 22 mjeseca rezultirala je podizanjem optužnica protiv 34 osobe, uključujući i troje ruskih državljana. Među optuženima su i bivši Trumpov voditelj kampanje i drugi pomoćnici.

Mueller je vodio FBI od 2001. do 2013, pod predsjednicima iz obje stranke. Veteran je Vijetnamskog rata koji je potom radio kao savezni tužitelj i postao je tvorac modernog FBI-ja nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.