Hrvat napravio novu hit aplikaciju, u nju je već uloženo 3.9 milijuna eura

Foto: Index, Sportening

IVAN KLARIĆ, osnivač startupa Superology koji je kreirao aplikaciju za praćenje sportskih rezultata ScoreAlarm, ima novi startup i novu hit sportsku aplikaciju.

Riječ je o aplikaciji Sportening iza koje stoji istoimeni startup, a namijenjena je sportskim fanovima i u nju je integrirana i platforma za dopisivanje. Aplikacija je dostupna na Google Play Storeu i AppStoreu, a na potonjem je rangirana kao druga u kategoriji.

"Sportening je platforma za sportske navijače i timove. Uz sve najnovije vijesti vezane uz njihov najdraži tim, navijači u Sporteningu mogu kreirati chat grupe s prijateljima i upoznat Peppera - chatbota koji prikuplja informacije o timu od drugih superfanova insidera, a koji je cijelo vrijeme s njima u grupi", objašnjava za Index Klarić dodajući kako prilikom instalacije aplikacije korisnik odabire svoj nogometni klub ili tim iz NBA lige i aplikacija se potom potpuno personalizira za njega.

Cijeli proces registracije i personalizacije može biti obavljen unutar 30 sekundi. Osim informacija vezanih uz vlastiti tim, korisnici u aplikaciji mogu pronaći i sve ostale lige i rezultate. 

Aplikacija za navijače

Klarića smo pitali zašto se, nakon uspjeha sa ScoreAlarmom, odlučio baš za ovakvu aplikaciju.

"Sportening pomaže navijačima da prate sve o svom klubu na jednom mjestu. Aplikacija je nastala kao rezultat suradnje s navijačima koji su nam svojim smjernicama pomogli stvoriti idealnu aplikaciju za njih. Naša misija je stvoriti zajednicu strastvenih navijača i promijeniti način na koji sudjeluju u sportu kroz platformu, gdje će njihov glas imati težinu. Također želimo omogućiti svim klubovima na svijetu da dosegnu svoje navijače kroz Sportening i unaprijede odnos s njima. Time ujedno želimo stvoriti i najveću tehnološku kompaniju na ovim prostorima", govori Klarić. 

Privukli 3.9 milijuna eura, očekuju da bi se iznos uskoro mogao udeseterostručiti

Za novu je aplikaciju uspio prikupiti pozamašan iznos, a kaže kako kreće sljedeća runda financiranja u kojoj bi se taj iznos mogao i udeseterostručiti. 

"S obzirom na to da iza sebe imamo uspješnu akviziciju Superologya (osnovanog 2012. godine) koji je 2017. godine akvizirala Superbet Grupa u kojoj je investitor i Blackstone, zbog samog track recorda proces prikupljanja novca nije bio kompliciran. Uz mene i Sachu Dragica (osnivača Superbet Grupe) u firmu su uložili brojni angel investitori, među kojima su lideri s financijskih tržišta, CEO-i tvrtki listanih na Nasdaqu i veterani iz Silicijske doline s ekspertizama u prikupljanju kapitala, razvoju proizvoda za masovno skaliranje i eksponencijalnom rastu nekih od danas vodećih tehnoloških kompanija na globalnoj razini. Ukupno smo do sada privukli 3.9 milijuna eura kapitala, a već radimo i na sljedećoj rundi financiranja koja bi mogla biti i do 10 puta veća od do sada prikupljenog iznosa", kaže Klarić.

Pravilo za zaposlenike

Svi zaposlenici će biti i suvlasnici u firmi, a za zaposlenike imaju zanimljivo pravilo.

"Okupili smo fantastičan tim u Zagrebu propagiranjem kulture razvoja autonomnih razvojnih timova, gdje prakticiramo distribuirani sustav odlučivanja i odgovornosti, što nas razlikuje od tvrtki s centraliziranim sustavima upravljanja i odlučivanja. U Sporteningu će svi zaposlenici ujedno biti i suvlasnici u tvrtki te je samim ime i pristup radu drugačiji, a jedno od glavnih pravila nam je - ostavi ego pred vratima", kaže Klarić.

Otvaraju urede u New Yorku i Amsterdamu

Uz ured u Zagrebu, uskoro slijedi otvaranje ureda u New Yorku, a onda i Amsterdamu

"Tehnološka scena u Hrvatskoj nije dovoljno razvijena da bi ovdje mogli pronaći baš sva zanimanja potrebna za razvoj proizvodne tehnološke kompanije, a i država je zastranila po pitanju odnosa prema tvrtkama i realnoj ekonomiji. Ured u New Yorku ćemo pokrenuti do kraja godine zbog potreba prikupljanja kapitala i pozicioniranja na američkom tržištu te zbog akviziranja znanja ili kapaciteta koje ne uspijemo pronaći u Hrvatskoj. Uslijedit će i otvaranje ureda u Amsterdamu, gdje već imamo osnovanu tvrtku i tamo će biti sve naše operacije vezane uz zapadnu Europu. Vjerujem da ćemo biti svjetska kompanija koja će zapošljavati ljude iz svih dijelova svijeta te se nadam da ćemo imati i učinak na pokretanje nekih novih, boljih trendova u Hrvatskoj", zaključuje Klarić u razgovoru za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.