Hrvatska otvorila zračni prostor, EU potvrdila da je letenje kroz vulkansku prašinu sigurno

NAJNOVIJI nalazi Svjetske zdravstvene organizacije govore da vulkanska prašina može uzrokovati probleme osobama koje imaju bolesti dišnih putova.

> Vulkanski oblak nad Hrvatskom, zrakoplovi ne lete do daljnjega

Stoga su Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Hrvatski zavod za toksikologiju uputili savjet građanima Zagreba koji pate od kroničnih bolesti dišnih puteva poput astme, plućnih bolesti ili bronhitisa da bez posebnog razloga ne izlaze iz svojih domova do prolaska oblaka s vulkanskom prašinom.

Prema posljednjim izračunima modela disperzije za čestice vulkanske prašine, oblaci vulkanske prašine vulkana s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe, javlja DHMZ. Najnovije simulacije pokazuju da će rijetki dio oblaka, koji se sastoji od raspršenih i oku nevidljivih čestica vulkanske prašine, i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske, osim iznad južne Hrvatske.

U 15 sati otvorena zagrebačka Zračna luka

Zbog vulkanskog oblaka zračni promet diljem Europe je paraliziran, a situacija u Hrvatskoj nije nimalo drukčija. Croatia Airlines je jučer uspjela odraditi dva leta, dok je oko 5.000 ljudi ostalo prizemljeno. Kompanija je, po procjenama, izgubila pola milijuna eura.

U 15 sati je otvorena i zagrebačka Zračna luka, nakon onih na jugu Hrvatske. Od Davora Janušića iz Ureda za odnose s javnošću Croatia Airlinesa doznajemo kako će se iz zagrebačke Zračne luke večeras obaviti četiri leta, za Split u 21.20 sati, dva za za Dubrovnik (u 20.30sati i 21.10 sati) te za Sarajevo u 21.10 sati. Jedini zatvoreni aerodrom u Hrvatskoj ostaje onaj u Osijeku. U zagrebačku Zračnu luku će večeras doći i zrakoplovi iz Splita i Dubrovnika.

"Prije otvaranja Zračne luke Zagreb danas je obavljen let Croatia Airlinesa iz Splita u Rim u 15.50 sati, a u 18 sati očekuje se povratni let iz Rima u Split. Uveden je i dodatni let iz Rima u Split s polaskom u 19.55 sati, a slijetanje u Splitu očekuje se u 21.10 sati", podsjećaju iz Croatia Airlinesa.

Od glasnogovornice Hrvatske kontrole zračne plovidbe Olivere Ilijaš doznajemo kako je Zagrebačka zračna luka puštena ponovno u promet zato što je situacija sa vulkanskim oblakom u Hrvatskoj bolje te se on ne širi na daljnja područja. Ilijaš kaže kako se takvi podaci, koje dobivaju od europskih stručnjaka, mijenjaju svakoga sata te se ne zna još kakva će situacija biti danas navečer ili sutra. I u Državnom hidrometeorološkom zavodu nam tvrde kako se situacija mijenja iz sata u sat te se za sada oblak raspršuje, ali ne mogu potvrditi da će tako biti i navečer.

Glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe Olivera Ilijaš jutros je rekla za Index da je nakon analize podataka i meteoroloških izvještaja i nakon konzultacija sa zrakoplovno-meteorološkim centrom u 9.30 donesena odluka o otvaranju zračnog prostora iznad srednjeg i južnog Jadrana te su otvorene zračne luke u Zadru, Splitu i Dubrovniku.


Hrvatska kontrola zračne plovidbe, rekla je Ilijaš, i dalje prati situaciju i kretanje vulkanskog oblaka iznad Europe i Hrvatske. I Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske jutros je objavio priopćenje prema kojem će rijetki dio vulkanskog oblaka, koji se sastoji od raspršenih i oku nevidljivih čestica vulkanske prašine, i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske, osim iznad južne Hrvatske, što je omogućilo otvaranje aerodroma u Zadru, Splitu i Dubrovniku.

Croatia Airlines nastavlja s dijelom letova

Croatia Airlines ujutro je javila kako je otvoren je južni dio zračnog prostora, ali zagrebačka Zračna luka i dalje ostaje zatvorena do daljnjega.

Iz  zagrebačke Zračne luke obavijestili su da se odgađa za sutra planirani inauguracijski let Spanaira na ruti Barcelona - Zagreb - Barcelona za ponedjeljak.



Cijela Europa nikad se nije suočila s ovakvim općim kolapsom zračnog prometa. Zrakoplovne kompanije diljem Starog kontinenta gube desetke milijuna eura, a neke su već počele povlačiti očajničke poteze kako bi bile spremne kad se ukinu ograničenja letova.

Zračni prostor je zatvoren u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Latviji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.


Djelomično je zatvoren u Italiji, Norveškoj i Španjolskoj, a letjeti se može u Grčkoj, Portugalu, Rusiji, Turskoj i Ukrajini.

Nizozemska podružnica Air Francea, KLM, objavila je kako su uspjeli preletjeti jednim avionom kroz oblak pepela bez zabilježene štete na najveću dopuštenu visinu od 13.000 metara. Kompanija sada namjerava poslati sedam zrakoplova bez putnika iz njemačkog Düsseldorfa u Amsterdam, kako bi bili spremni za nastavak službe kad se dopusti let.

Kako doskočiti problemu

Nijemci su dopustili let na malim visinama pod tzv. vizualnim pravilima leta, pri kojima se ne koriste instrumenti. Lufthansa je prevezla deset praznih zrakoplova iz Münchena u Frankfurt kako bi bila spremna prevoziti putnike kad se ukine zabrana. Zrakoplovi su letjeli na 3.000 metara, što je puno manje od uobičajene visine. Glasnogovornik njemačke kompanije Lufthansa Wolfgang Weber izjavio je danas da ti letovi niu bili testni letovi, već im je isključivi cilj bio dovesti zrakoplove u Frankfurt kako bi bili spremni za nastavak letova u trenutku kada se ukine bloklada zračnog prometa nad Njemačkom. On je dodao kako je svih 10 zrakoplova nakon dolaska na frankfurtski aerodrom temeljito pregledano kako bi se ustanovile eventualne štete. "Nismo pronašli ni najmanju ogrebotinu" rekao je Weber.   


Švicarci su pak problemu pokušali doskočiti odlazeći u visinu. Jučer su dopustili let zrakoplovima ukoliko leta na najmanje 11.000 metara, a dopustili su i let na malim visinama po vizualnim pravilima, pokušavajući tako omogućiti let malim privatnim zrakoplovima.

Nizozemski KLM zatražio ukidanje zabrane komercijalnih letova nad Europom

Europske zračne kompanije i zračne luke zatražile su hitno razmatranje odluke o zabrani letenja koja je uvedena zbog vulkanskog dima. Dvije organizacije koje predstavljaju većinu europskih zrakoplovnih kompanija i zračnih luka pitaju se treba li nastaviti sa zabranama koje su uvedene.

Nizozemska kompanija KLM u ranim je poslijepodnevnim satima objavila kako je uspješno izvršila probne letove ukupno osam aviona različitih tipova koji su krenuli iz zračne luke u Dusseldorfu prema Amsterdamu, te su sigurno sletjeli na aerodrom Schiphol. Mehaničari su pregledali zrakoplove i nisu našli nikakva oštećenja, zbog čega je ta kompanija od europskih zrakoplovnih vlasti zatražila da ukinu zabranu letenja iznad Europe.

Potvrda o sigurnom izvedenim probnim letovima stigla je i od predstavnika Lufthanse i Air Francea, koji su također zatražili da se dopuste komercijalni letovi iznad Europe, navodeći kako nema opasnosti po avione i putnike, no Eurocontrol i dalje inzistira na zabrani letova, tvrdeći da su čestice koje u atmosferu izbacuje islandski vulkan opasne po motore zrakoplova.

Sutra sastanak europskih ministara prometa 

Britanski ministar prometa Andrew Adonis kazao je kako će se sutra sastati ministri prometa iz Europske unije kako bi pregledali rezultate testnih letova te će razmotriti opciju ponovnog otvaranja zračnog prometa.

Državni tajnik u španjolskom ministarstvu vanjskih poslova Diego Lopez Garrido kazao je kako su rezultati probnih letova pokazali da vulkanska prašina u europskom zračnom prostoru nema utjecaja na  sigurnost letenja. Europski povjerenik za promet Siim Kallas kazao je kako se nada da će sutra 50 posto europskog zračnog prostora biti bez rizika.

Vulkan Eyjafjallajokull počeo je eruptirati u srijedu. To je bila druga erupcija. Prvi put je do erupcije došlo krajem ožujka, ali  tada se ona nije dogodila ispod leda, pa nije došlo do formiranja oblaka pepela i dima. Druga erupcija dogodila se odmah ispod tisućljetnog leda, pa se magma hladi pri dodiru s ledom i stvara velike stupove dima, koje je vjetar raspršio na ostatak Europe. Znanstvenici još uvijek ne uspijevaju procijeniti koliko dugo će erupcija trajati, ali dok god magma bude dolazila u kontakt s ledom, pepeo će se širiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.