Institut za rat: Ruska kampanja u Donjecku mogla bi trajati godinu dana, evo zašto

Foto: ISW

NEUSPJEH Rusije da napreduje u skladu s navedenim rokovima vjerojatno će dovesti do rastuće frustracije među najjačim pristašama rata, kaže Institut za proučavanje rata.

ISW kaže da je kampanja za zauzimanje Bahmuta natjerala vojne blogere da se prebace na konzervativnija očekivanja za napredovanje ruskih trupa na temelju "devet mjeseci vrlo iscrpljujućeg, sporog ruskog napredovanja u Bahmutu". Unatoč ovim smanjenim očekivanjima, ISW kaže da cijena zauzimanja Bahmuta i zaustavljanja napredovanja drugdje "sugerira da bi ruska kampanja za zauzimanje cijele Donjecke oblasti mogla trajati godinu dana".

"Ruske snage trenutno nemaju ljudstvo i opremu potrebnu za održavanje ofenzivnih operacija velikih razmjera za ponovnu ofenzivu prema Kramatorsku i Slovjansku, a kamoli za višegodišnju kampanju zauzimanja cijele Donjecke oblasti. Smislene ruske ofenzive oko Vuhledara ili drugdje u zapadnoj Donjeckoj oblasti također su vrlo upitne", napominje Institut.

"Rusija će morati mobilizirati znatno više osoblja i temeljito transformirati svoju vojnu industriju kako bi mogla podržati takve operacije. Kontinuirani neuspjeh ruske vojske u postizanju odlučujuće pobjede u Donjeckoj oblasti vjerojatno će izazvati sve veći bijes ruske ultranacionalističke proratne zajednice", zaključuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.