Izgleda da bi i papirnate slamke mogle predstavljati ozbiljan problem

Foto: Profimedia

Izgleda da papirnate slamke nisu baš eko rješenje kakvom su se mnogi nadali. Naime, ne samo da se brzo "raskvase" te zbog toga znaju biti nezgodne za korištenje, već i sadrže, kako pokazuje novo istraživanje, niske razine "vječnih kemikalija". Za sada nije poznato kako ove kemikalije utječu na korisnike papirnatih slamki, ali budući da se radi o "vječnim" tvarima (PFAS), kojima trebaju stoljeća da se donekle razgrade - pitanje je koliko su ove slamke stvarno biorazgradive. 

Što su takozvane vječne kemikalije?  

No što su točno "vječne kemikalije" i koliko su one opasne za naše zdravlje? Europska agencija za okoliš navodi da su PFAS perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitnjače, pretilost, problemi s plodnošću i rak.  

"PFAS je skupina kemikalija koje se koriste za izradu premaza i proizvoda koji su otporni na toplinu, ulje, mrlje, masnoću i vodu, a ima zabrinjavajuća svojstva jer se ne raspada u okolišu, može zagaditi izvore pitke vode te se nakuplja u mnogim vrstama kopnenih i vodenih životinja", piše američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).  

Ovi spojevi su se, među ostalim, koristili za izradu neprianjajućeg posuđa, vodootporne odjeće, tkanina otpornih na mrlje, nekih kozmetičkih proizvoda, nekih pjena za gašenje požara i proizvoda koji su rezistentni na mast, vodu i ulje. Od više od 12.000 poznatih PFAS varijanti koje su danas dostupne, dvije jasno pokazuju nepovoljne zdravstvene ishode, uključujući povećani rizik od raka. 

Zašto su papirnate slamke problematične? 

Kada su znanstvenici testirali 39 različitih marki slamki izrađenih od plastike, papira, stakla, bambusa ili nehrđajućeg čelika, pronašli su PFAS u gotovo svim materijalima. Jedina je iznimka bio nehrđajući čelik. 

Danas mnogi proizvodi sadrže PFAS-ove, skupinu od 15.000 sintetskih kemikalija, od kojih neke mogu biti toksične za zdravlje životinja i ljudi u dovoljno visokim koncentracijama. Manja uporaba plastike može pomoći pri smanjenju razina vječnih kemikalija u okolišu, ali samo ako se koriste alternative bez PFAS-a. 

Kako bi papir i slamke od bambusa bili vodootporni, mnogi proizvođači dodaju PFAS ili koriste reciklirane materijale koji sadrže vječne kemikalije. Kako god, rezultat je isti - ako koristimo papirnate slamke, vjerojatno u okoliš, ali i u organizam unosimo PFAS-ove, piše Science Alert.

U skoro svim papirnatim slamkama otkriven PFAS 

Znanstvenici iz SAD-a su 2021. prvi put otkrili PFAS u slamkama biljnog podrijetla, što ukazuje na to da potrošači možda unose "zasad neutvrđenu količinu PFAS-a". Sada su stručnjaci iz Belgije došli do istih rezultata. 

Pomoću masene spektrometrije visoke rezolucije (tehnike kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase), znanstvenici su analizirali kemijski sastav 20 papirnatih slamki, 5 staklenih slamki, 5 bambusovih slamki, 5 slamki od nehrđajućeg čelika i 4 plastične slamke. Pritom su tražili 29 različitih PFAS-ova. 

U skoro svim papirnatim slamkama (osim u dvije), otkrili su PFAS, iako su koncentracije bile prilično niske i dosta su varirale između proizvoda. "Vječne kemikalije" su otkrivene i u tri marke plastičnih slamki, dvije marke staklenih slamki i četiri marke slamki od bambusa. 

Utjecaj PFOA-e na zdravlje 

Najčešće pronađeni PFAS u slamkama bila je perfluorooktanska kiselina (PFOA), zabranjena u većini zemalja od 2020. Ova kemikalija može se akumulirati u tijelu životinje, gdje u određenim koncentracijama negativno utječe na razvoj i reprodukciju. 

CDC navodi da za sada nije poznato kako na ljudsko zdravlje utječe niska razina izlaganja PFOA-i u okolišu. No dodaje kako je kod laboratorijskih životinja kojima je dana veća količina PFOA-e zabilježen utjecaj na rast i razvoj, reprodukciju i zdravlje jetre. 

"Male količine PFAS-a, iako same po sebi nisu štetne, mogu povećati kemijsko opterećenje koje je već prisutno u tijelu", objašnjava ekološki znanstvenik Thimo Groffen sa Sveučilišta Antwerpen. 

Dodatno, nakon što bacimo papirnate slamke koje sadrže PFAS, zagađenje se možda nastavlja. Ako se slamke recikliraju, kemikalije bi mogle završiti u novom proizvodu. A ako slamke završe na odlagalištu smeća ili se spale, opasne kemikalije bi se mogle potajice širiti vjetrom ili tlom. Groffen kao eko soluciju predlaže korištenje slamki od nehrđajućeg čelika. 

Istraživanje naziva Assessment of poly- and perfluoroalkyl substances (PFAS) in commercially available drinking straws using targeted and suspect screening approaches objavljeno je u časopisu Food Additives and Contaminants.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.