Kina objavila novu fotografiju misteriozne želatinaste tvari na Mjesecu

Screenshot: CNSA

KINESKI lunarni rover Yutu 2 (Zec od žada 2) otkrio je krajem srpnja na udaljenijoj strani Mjeseca čudnu nakupinu tvari, koju je kineska svemirska agencija opisala kao "sličnu gelu" i "čudne boje".

Sada je kineski svemirski istraživački program objavio novu fotografiju tog objekta, odnosno prethodno neidentificiranog materijala, piše Space.com.

Blistava tvar

Lunarni rover, dio misije Chang'e 4 koja je u siječnju uspješno sletjela na nama suprotnu stranu Mjeseca, uočio je ovu neobičnu tvar još u srpnju

Podsjetimo, znanstveni tim koji rukovodi roverom Yutu 2 pripremao se 28. srpnja, tri dana nakon početka dvotjednog lunarnog dana, da roveru zada instrukciju za "popodnevni odmor", odnosno proces kojim se štiti osjetljivi dio mehanike od pregrijavanja kad se Sunce nalazi izravno nad roverom.

No Yu Tianyi, član kineskog znanstvenog tima, primijetio je tijekom analize panorame koju je fotografirao Yutu 2 da se unutar kratera nalazi nešto neobično. Stoga su istraživači odlučili malo dulje rover držati “budnim“, okrećući ga pritom direktno prema središtu kratera kako bi imali bolji pogled na zanimljiv nalaz.

Ondje su ugledali blistavu tvar koja se svojom bojom, oblikom i teksturom razlikovala od okolnog regolita.

Sličan materijalu nađenom 1972. godine

Mada u srpnju nisu bili poznati rezultati analize spektrometrom, znanstvena zajednica je smatrala da je vjerojatnije da je rover pronašao stvrdnuti rastaljeni materijal nego, kako tvrdi kineska svemirska agencija, ljepljivu tvar koja nalikuje gelu.

Na najnovijoj fotografiji koju je snimila glavna kamera Yutu 2 vidimo sredinu kratera u kojoj se nalazi materijal drugačije boje od okoline i na kojem se vide sjajni dijelovi.

Clive Neal, lunarni znanstvenik sa Sveučilišta Notre Dame u Indiani, rekao je za Space.com da ova snimka dodatno potvrđuje prijašnje teorije da uočeni materijal jako nalikuje uzorku udarnog stakla koji je na Mjesecu pronađen 1972. godine, tijekom misije Apollo 17.

Sedimentna stijena?

Dan Moriarty, iz NASA-inog instituta Goddard Space Flight Center, podrobnije je analizirao i obradio fotografiju kako bi došao do preciznijih informacija.

"Oblik fragmenata izgleda prilično slično ostalom materijalu na tom području. To nam govori da ovaj materijal ima sličnu povijest kao i onaj okolni", rekao je Moriarty i dodao da su fragmenti mogli doći na površinu nakon udara druge tvari o površinu Mjeseca ili da se možda radi o brecciji, sedimentnoj stijeni koja sadrži staklo, udarni materijal i bazalt iz vulkanskih mjesečevih tamnih dolina koje nazivamo morima.

"Kako god, definitivno se radi o stijeni", zaključio je Moriarty za Space.com.

Rover bi se uskoro trebao probuditi iz svog dvotjednog sna, nadamo se da ćemo tada saznati više informacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.