Kineske vlasti htjele cenzurirati smrt doktora zviždača. Javnost pobjesnila

Foto: Weibo/Li Wenliang

U RAZGOVORU s državnim medijima krajem prosinca medicinski stručnjaci pokušali su obavijestiti javnost o pojavi koronavirusa koji trenutno razara Kinu. Jedan od zviždača bio je i Li Wenliang, doktor koji je umro nakon što je i sam obolio od koronavirusa.

>> Koronavirus ubio liječnika koji je pokušao upozoriti svijet

Bio je liječnik u jednoj od glavnih bolnica u Wuhanu, a pritvoren je zbog širenja glasina o smrtonosnoom virusu. 

Htio je upozoriti kolege

Wenliang je na privatnom grupnom chatu govorio o širenju virusa sličnog SARS-u. "Samo sam htio upozoriti svoje sveučilišne kolege da budu oprezni", rekao je Wenliang za CNN

Rekao je to iz svog bolničkog kreveta nakon što je i sam obolio. Njegovo stanje se naglo pogoršalo i u međuvremenu je umro postavši tako jedan od stotina smrtnih slučajeva nastalih epidemijom koja se proširila svijetom.

Reakcija na kineskim društvenim mrežama o Wenliangovoj smrti bila je žustra. "Bezbroj mladih će nakon danas odrasti preko noći - svijet nije lijep kao što smo zamislili", napisao je jedan od komentatora. "Jeste li ljutiti? Ako bilo tko od nas bude imao sreće da govori u javnosti, molim vas, zapamtite večerašnji bijes", dodao je. 

"Želim slobodu govora"

Situacija je u potpunosti zbunila kinesku mašineriju cenzure. Teme koje se odnose na cenzuru inače su apsolutno zabranjene, a nakon Wenliangove smrti završile su na prvoj stranici Weiba. Izbrisane su tek nakon nekoliko sati, što je rijedak dokaz neodlučnosti Velikog vatrozida. 

Na Weibu, najpoznatijoj kineskoj društvenoj mreži, pojavila su se dva hashtaga - "Vlada Wuhana duguje ispriku dr. Li Wenliangu" i "Želim slobodu govora". Prije nego što su obrisani, koristili su ih deseci tisuća ljudi.

Hashtag "Želim slobodu govora" privukao je gotovo dva milijuna ljudi, ali je također u međuvremenu izbrisan. 

Bijes zbog liječnikove smrti pogoršan je očiglednim, nespretnim pokušajem kriznog menadžmenta da kontrolira narativ. 

Brojni državni mediji izvještavali su o smrti liječnika još dan prije, pritom se pozivajući na njegove prijatelje i liječnike u bolnici u Wuhanu, ali su objave kasnije bez objašnjenja obrisane. 

>> Vijest o smrti doktora koji je prvi upozorio na koronavirus se pretvorila u kaos

Vijest o smrti 34-godišnjeg Li Wenlianga objavili su brojni svjetski mediji, no onda je odjednom stigla vijest kako su iz bolnice objavili da je Li Wenliang kritično, ali da nije mrtav.

Vijest o smrti su prvo objavili Global Times, People's Daily i drugi kineski mediji. Naveli su da je doktor Li Wenliang proglašen mrtvim u 21:30 po lokalnom vremenu.

Greška u izvještavanju?

No Global Times je naknadno objavio da je liječnik primio tretman kojim se pumpa srce i održava kisik u krvi tako da ne ide kroz pluća, ali i da je kritično. Tu su vijest, kao i inicijalnu o smrti, prenijeli CNN i brojni svjetski mediji. 

Prvotnu vijesti o smrti, prije nego što je došla konačna potvrda, obrisali su i Global Times i komunistički People's Daily. I drugi su kineski mediji bez objašnjenja obrisali objave o njegovoj smrti. Potom je objavljena vijest da je ipak živ, da bi na kraju ipak bilo objavljeno da je preminuo od posljedica koronavirusa. 

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je sućut obitelji preminulog liječnika nakon izvješća o njegovoj smrti, no kasnije je promijenila izjavu rekavši da za sada nema pouzdanih informacija o zdravstvenom statusu liječnika u pitanju.

Iako je moguće da se radi o greški - kineski mediji ne bi bili prvi koji su krivo izvještavali o nečijoj smrti - mogućnost potencijalne cenzure bila je dovoljna za sveopći internetski bijes. 

"Doktor je morao umrijeti dvaput. To je nacionalna sramota", napisao je jedan korisnik WeChata, popularne društvene mreže u Kini. 

"Znao sam da će ovo objaviti usred noći. Mislite da smo svi spavali? Ne. Nismo", napisao je drugi korisnik insinuirajući na vrijeme plasiranja informacije dok većina ljudi spava kako bi reakciju bilo lakše kontrolirati. 

Od koronavirusa u Kini je umrlo 636 ljudi, zaraženo ih je više od 31 tisuće, a milijuni su u karanteni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.