Klinika Jordanovac zbog napuknutih azbestnih ploča opasna po zdravlje pacijenata i osoblja

SUDSKI vještak Žarko Željko jučer je obišao zagrebačku Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, koja je prekrivena azbestnim pločama, a puna je pukotina pa opasne čestice lete zrakom i prijete zdravlju pacijenata i osoblja.

"Vidite, ovdje je ploča napukla i mi se trenutno nalazimo na mjestu na kojem možemo oboljeti. Možda sam ja, ali i vi sada udahnuli česticu azbesta. U ovoj jednoj ploči ima nebrojeno mnogo čestica, a samo jedna može biti dovoljna da se netko teško razboli. Kao sudski vještak mogu reći da je ovo mjesto opasno i da bi bilo i više nego potrebno da se ploče uklone. Na žalost, Hrvatska je prepuna azbesta, a još nemamo nikakvo odlagalište za te kancerogene otrove", rekao je Željko novinarima Jutarnjeg lista prilikom obilaska bolnice.

"Radnici koji su radili s azbestom bez zaštite uglavnom su se razboljeli od nekog oblika plućnih bolesti. Nije riječ o zanemarivom postotku jer on je gotovo 80 posto. U zemljama u kojima je donesena odluka da se uklone sve azbestne ploče, radnici takve poslove rade u hermetički zatvorenim odijelima", dodao je.

Stanjem u bolnici su nezadovoljni i djelatnici i ravnatelj klinike Ljubomir Pavelić, ali svi se oni samo mogu nadati da će se stanje popraviti. Ipak, za to će, prema riječima ministra zdravstva Darka Milinovića, trebati pričekati još koju godinu: "Za dvije godine Jordanovac će postati regionalni centar za transplantaciju pluća. Iz tog razloga razmišljat ćemo o sanaciji".

I.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.