Ličkim policajcima prijeti 10 godina zatvora. Dogovorili se da će silovati poznanicu?

Foto: Mario Pusic / CROPIX

Dvojici ličko-senjskih policajaca određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni od utjecaja na pet svjedoka u istražnom postupku po kaznenoj prijavi za silovanje, doznaje se na Županijskom sudu u Karlovcu. Prema riječima sutkinje istrage Elme Kaleb Mamić, ŽDO-u je udovoljila po zahtjevu za bojazan od utjecaja na svjedoke, no ne i zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

>> Uhićeni lički policajci, prijavljeni za silovanje žene

Iako se očekuju žalbe, obojica za sada idu u zatvor u Gospiću. Kako Hina doznaje, navodno se silovanje dogodilo 29. ovog mjeseca. Osumnjičenici su se na istražnom ročištu u ŽDO-u branili aktivnim iznošenjem obrane. 

Prijeti im do 10 godina zatvora

Jutarnji neslužbeno doznaje da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela jedan od policajaca bio u službi, a drugi nije. Također, doznaju da je policajac koji je bio u službi vršio policijsko postupanje prema žrtvi. Osumnjičenici i žrtva poznaju se otprije, piše Jutarnji. Žrtva je navodno policiji ispričala da se silovanje nije dogodilo u službenom, nego u privatnom autu. 

O slučaju se oglasio i DORH. Policajcima prijeti do 10 godina zatvora.

"Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 31. kolovoza 2023., po primitku kaznene prijave Policijske uprave ličko-senjske, provelo dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice uhićenih hrvatskih državljana (1987. i 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz članka 154. stavka 1. točke 5. u vezi članka 153. stavka 1. Kaznenog zakona/11.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 36-godišnjak i osumnjičeni 50-godišnjak počinili navedeno kazneno djelo na štetu hrvatske državljanke krajem kolovoza 2023. godine na području Ličko-senjske županije.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon provedenih ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu određivanje istražnog zatvora protiv 36-godišnjeg i 50-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", objavio je DORH.

To znači da policajcima prijeti od tri do deset godina zatvora. U članku 154. točka 5. stoji: Kaznom zatvora od 3 do 10 godina kaznit će se tko djelo silovanja počini zajedno s jednim ili više počinitelja, pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji. Žrtva im je bila 32-godišnjakinja koju obojica poznaju, a sumnja se da su se dogovorili da ju seksualno napastuju, javlja N1.

Odvjetnici najavili žalbu. Sindikat policije: Nije sve crno-bijelo

Odvjetnik prvooptuženika Marko Vukelić najavio je žalbu. Na pitanje novinara jesu li osumnjičenici na današnjem saslušanju na Županijskom državnom odvjetništvu priznali silovanje, Vukelić je odgovorio da "oni djelo nisu priznali, jer da ga nisu ni počinili".

Rekao je također da će se on žaliti na odluku o određivanju zatvora prvoosumnjičeniku jer njegov branjenik nije počinio to "teško kazneno djelo za koje je osumnjičen", odnosno da za obojicu osumnjičenika "nisu ispunjene pretpostavke za određivanje istražnog zatvora". Vjeruje da će žalba biti usvojena.

Iz Sindikata policije poručili sve kako nije sve crno-bijelo, da istraga traje i da su nevini dok im se ne dokaže krivnja, javlja Nova TV.

Udaljeni iz službe

Prema riječima glasnogovornice Policijske uprave ličko-senjske, obojica policajaca su danas udaljena iz službe zbog sumnje na to da su počinili kazneno djelo protiv spolne slobode na štetu žene koja ih je prijavila.

Policijska uprava je također izvijestila da su zbog sumnje na to da su počinili težu povredu službene dužnosti u postupku utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti, no da o događaju ne mogu dati više informacija "s ciljem zaštite žrtve od sekundarne viktimizacije".

Deset i dvadeset godina u policiji

Ranije danas su Ministarstvo unutarnjih poslova i PU "ovakvo ponašanje najoštrije osudili" i naveli da je to "izolirani slučaj", ali da ipak "nanosi ogromnu štetu svima u policiji koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih građana".

Posebno su istaknuli važnost činjenice da je "žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja". Mediji prenose neslužbene informacije da su dvojica policajaca 33-godišnju ženu silovala u automobilu u nepoznato vrijeme tijekom ovog mjeseca, te da su jedan dvadeset, a drugi deset godina u policiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.