Linić pokreće 200 milijardi kuna: Hrvatska će građanima i tvrtkama ponuditi narodne obveznice

USPIJE li Vlada u ovoj godini stabilizirati državne financije i sačuvati kreditni rejting, Hrvatska bi u sljedećoj godini mogla izdati "narodnu obveznicu", odnosno zadužiti se kod svojih građana i poduzeća.

Mogućnost da obveznicu ciljano ponudi građanima i poduzećima koji u bankama ukupno imaju više od 200 milijardi kuna depozita najavio je, prema pisanju Novog lista, ministar financija Slavko Linić, koji je pri tom naglasio kako se za tu akciju Vlade prvo treba stvoriti niz preduvjeta.

"Kako se izradom novog proračuna i povećanjem investicija koje jedine mogu stvoriti gospodarsku aktivnost borimo za povjerenje investitora i kreditnih agencija, tako se moramo boriti i za povjerenje građana. Tek kada steknemo njihovo povjerenje, možemo im i ponuditi obveznicu", kazao je Linić za Novi list.

Ministar financija je kazao i kako se u ministarstvu još uvijek ne bave razvijanjem modela, nego stvaranjem preduvjeta da se takav potez povuče, te stoga nije odgovorio na pitanja koliko bi ta obveznica iznosila, bi li se njome refinancirao dug ili prikupljala sredstva za investicije niti kolika bi se kamata ponudila građanima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.