Lovrinović: 10 milijuna kuna rezova možemo bez rezanja plaća, drugi mirovinski stup treba zamrznuti

Screenshot: HRT

REJTING agencije u ovim trenucima razmišljaju o hrvatskom kreditnom rejtingu. Tehnički ministar financija Boris Lalovac nada se kako on neće padati, dok Ivan Lovrinović iz MOST-a smatra kako će ostati isti.

U emisiji Otvoreno HRT-a rekao je kako je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i pod nadzorom Europske komisije te istaknuo kako su ove godine nužni zaokreti jer će 2017. u protivnom biti jako teška.

"Na subvencijama se može uštedjeti oko milijardu kuna, ali sve treba preispitati i vidjeti – 10 milijardi kuna rezova moguće je napraviti bez rezanja plaća. Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanje države za isplatu mirovina", rekao je Lovrinović.

Josip Budimir iz Domoljubne koalicije fokus fiskalne prilagodbe i uravnoteženja proračuna vidi u rashodnoj strani proračuna.

"Fiskalni kapacitet je preopterećen, porezi su preveliki i za građane i gospodarstvo", rekao je Budimir te dodao kako rad treba maksimalno rasteretiti. Također vjeruje da će porezni obveznici nastradati od sukoba banaka i Vlade glede konverzije kredita u švicarskim francima.

Tehnički ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras tvrdi da je u posljednjih četiri godina došlo do velikih promjena.

Maras se ne slaže s Lovrinovićem

"Kada uspoređujete proračun 2011. i danas, vidjet ćete velike promjene. Racionalno upravljanje i ujednačavanje koeficijenata – to su neke od mjera kojima je smanjenje postignuto", rekao je Maras.

Komentirao je i reformu mirovinskog sustava koju je predložio MOST-ov Lovrinović. Smatra je štetnom.

"Građani znaju da je to njihov novac koji štede kako bi si u budućnosti mogli isplaćivati mirovinu", smatra Maras.

Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika istaknuo je odudaranje između pozitivnih brojki i svakodnevnog života.

"Što se tiče sporazuma o povećanju plaća, situacija je jednostavna: ako se ispune uvjeti, sporazum se aktivira", rekao je Pleša te dodao kako očekuju da sjednu s Vladom kako bi o tome raspravili u kontekstu današnje situacije u zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.