Malim i mikro poduzetnicima u Osječko-baranjskoj županiji bespovratna sredstva

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

UGOVORI o dodjeli 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima s područja Osječko-baranjske županije potpisani su u Osijeku, a riječ je o potporama za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja.

Novac je namijenjen ulaganjima u adaptaciju poslovnih prostora, kupovini opreme, ulaganjima u modernizaciju poslovnih prostora i informatičku opremu te dodatnom osposobljavanju poduzetnika.

Mikro i mali poslovni subjekti

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović izvijestila je kako su ugovori su potpisani sa 79 poduzetnika, a sredstva su osigurana u županijskom proračunu.

Prema njezinim riječima, u prijavama za potpore bile su zastupljene sve vrste poduzetničkih djelatnosti, ali je povjerenstvo za dodjelu potpora prednost dalo mikro i malim poslovnim subjektima, a postojao je i bonus za proizvodne djelatnosti.

Najveći pojedinačni dodijeljeni iznos je 41 tisuća kuna, a maksimalni mogući iznos koji se mogao dobiti je 50 tisuća kuna. Uvjeti su bili i da tvrtka posluje najmanje tri mjeseca, ima najmanje jednog zaposlenog i da je izvršeno ulaganje u poslovanje, pa su ovo ustvari retroaktivna sredstva, zaključila je Katavić Milardović.

Veliki interes, iduće godine više novca

Dožupan Petar Lagator istaknuo je da Županija pokušava pomoći poduzetnicima dodjelom bespovratnih sredstava iz županijskog proračuna, pa je to učinila i ove godine osiguravši 1,5 milijuna kuna.

"Zadovoljni smo jer su se poduzetnici prijavili u kraćem roku nego što je bilo predviđeno. Time su za ovu godinu iskorištena sva sredstva koja smo predvidjeli za tu namjenu i natječaj je zatvoren", rekao je Lagator.

Na pitanje novinara hoće li s obzirom na velik interes poduzetnika iduće godine biti predviđen veći iznos sredstava za ovu vrstu potpora, Lagator je odgovorio da će Županija nastojati povećati iznos.

Pročitajte više