Ministar financija odbio šefu SDP-a pokazati nagodbu vlade s bankama

Foto: Hina

PEĐI GRBINU, saborskom zastupniku, šefu SDP-a i članu Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, odbijen je uvid u nagodbu Vlade Republike Hrvatske i banaka na temelju koje su OTP, RBA, PBZ, ZABA, Erste i Sberbank odustali od tužbe protiv Republike Hrvatske koja je teška najmanje 2.5 milijardi kuna.

>> Vlada danas odbila pokazati nagodbu s bankama: "To bi nam moglo nanijeti tešku štetu"

>> Vlada se dogovorila s bankama za švicarac, nagodba je teška 2.5 mlrd. kuna i tajna je

Banke su tužile Hrvatsku zbog Zakona o konverziji. Grbin je zatražio uvid u nagodbu temeljem prava na pristup informacija. Prvotno ga je odbilo Ministarstvo financija jer je nagodba označena kao tajna odnosno povjerljiva, na što se žalio povjereniku za informiranje. 

Je li opravdano nagodbu vlade s bankama proglasiti tajnom? 

Povjerenik je sada donio rješenje u kojem stoji da se žalba zastupnika Grbina odbija jer je nagodba označena kao tajna, odnosno povjerljiva. U to je li bilo opravdano proglasiti tajnom nagodbu države s privatnim bankama u stranom vlasništvu koja se tiče hrvatskih građana, povjerenik za informiranje nije ulazio. 

"Povjerenik za informiranje nema ovlast preispitivati da li je informacija pravilno klasificirana, niti predložiti njenu deklasifikaciju", stoji u tom rješenju. No, krenimo redom. 

Vlada Andreja Plenkovića dogovorila se u veljači 2021. godine sa šest banaka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova, nakon što su banke tužile Republiku Hrvatsku zbog štete koja je nastala uslijed izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. godine i 2015. godine, slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima. 

Ministar Marić proglasio nagodbu velikim uspjehom

Bivši ministar Marić predstavio je tu nagodbu kao veliki uspjeh vlade te na posebnoj konferenciji za novinare prije više od dvije godine rekao da se njenom realizacijom otklanja prijetnja državnom proračunu od najmanje 2.5 milijardi kuna. 

Index je sredinom prošle godine zatražio nagodbu na uvid. S obzirom na to da je riječ o dokumentu koji je potpisala jedna suverena država kao što je Hrvatska, i to s privatnim bankama, vezano za slučaj koji se tiče najmanje 55 tisuća hrvatskih obitelji koje su oštetile te iste banke, tražili smo tu nagodbu. 

Zanimalo nas je zbog čega su banke odustale i što je vlada napravila zauzvrat. No zahtjev nam je odbijen jer, kako su nam rekli, ugovor je tajan!?  

Vlada odbila interpelaciju vezanu za nagodbu

"Neovlašteno otkrivanje podataka vezanih za navedene postupke moglo bi nanijeti štetu gospodarskim interesima Republike Hrvatske", rekli su nam tada iz Ministarstva financija, objašnjavajući da dokument nagodbe između jedne države Europske unije, odnosno Hrvatske, i privatnih banaka ne smije izaći u javnost.  

U siječnju ove godine Index je objavio članak o toj nagodbi te smo kronološki naveli bitne događaje u slučaju Franak koji su uslijedili nakon nagodbe, iz kojih je vidljivo da je vlada na Europskom sudu svjedočila u korist banaka, što je na kraju dovelo i do kontroverzne presude Vrhovnog suda. 

Valja naglasiti da je vlada jučer odbila interpelaciju 21 zastupnika koji su tražili objavu nagodbe s bankama pred sudom u Washingtonu. U odgovoru tvrde da ta nagodba ima oznaku tajnosti te da bi otkrivanje tajnog dogovora s bankama moglo naštetiti gospodarskim interesima Hrvatske. 

HDZ-ovci skrivaju nagodbu od javnosti 

"Nažalost, nisam uspio doći do sadržaja nagodbe zato što vlada, odnosno Ministarstvo financija taj dokument i dalje klasificira kao povjerljiv. Kako bi od javnosti sakrili sadržaj nagodbe, HDZ-ovci su je proglasili povjerljivom", kaže Grbin koji ne odustaje. 

Naime, kako nam je rekao, tražit će od stranačkog kolege, koji je član saborskog Odbora za financije, da zatraži uvid u nagodbu. 

"Zbog toga što je ta nagodba klasificirana, ni on neće smjeti govoriti o njezinu sadržaju te će ostati do daljnjeg otvoreno pitanje na što se vlada obvezala u nagodbi koja je po Ministarstvu financija teška 330 milijuna eura", kaže Grbin na kraju.