Ministrica turizma o CRO karticama: Dobar projekt, ali korona je sve usporila

Foto: RTL Danas

"MI DANAS imamo oko 760.000 turista. Uz domaće, najviše turista je iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije. Mi redovito kontaktiramo kolege iz svih tih država i izvještavamo kakva je situacija.

"Njima je bitno da znaju kakva je situacija po županijama. Za sad nemamo nikakvih problema da bi Nijemci bili pozvani da se vrate nazad baš zato što redovito komuniciramo. Mi izmjenjujemo brojke. Oni znaju da je najviše zaraženih u Zagrebu, Vukovarsko-srijemskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji", kazala je ministrica Nikolina Brnjac gostujući u RTL-u Danas.

Nakon stavljanja Hrvatske na crvenu listu pojavili su se komentari da su pojedine države ljubomorne na naše turističke rezultate. Brnjac kaže da ne bi izlazila s takvim optužbama. Ističe da je svima u interesu da školska godina počne redovito bez odgađanja.

Upitana hoće li Hrvatska uzvratiti protumjerama, primjerice da se građane pozove da ne idu na skijanje u Austriju ili Sloveniju, ministrica odgovara: ''Ne vjerujemo da ćemo to razmatrati. Epidemiolozi prate što se događa u okolnim državama. Situacija je svugdje po svijetu različita. Brojke u određenim državama rastu. Naši epidemiolozi to prate, kao i situaciju u Hrvatskoj, i donose pravovremene mjere. Isto tako će biti i najesen i na zimu."

Besplatna testiranja za turiste?

Hotelijeri predlažu testiranje turista iz zemalja koje uvode samoizolacije ili obvezna testiranja po povratku iz Hrvatske na naš račun. Brnjac kaže da sada razmatraju koliki su kapaciteti hrvatskog zdravstva.

"Mi sad razmatramo koliki su uopće kapaciteti u zdravstvenom sustavu. To će najbolje odgovoriti ministar Beroš, da vidimo kako se mogu testirati. Za dodatne kapacitete to treba vidjeti i odgovoriti", kaže kratko ministrica. Na dodatno pitanje trebaju li se turisti testirati na račun države, ministrica kaže da to treba vidjeti.

Komentirala je i CRO kartice.

Smatra to dugoročno dobrim projektom te misli da nije uspio zbog korone. "Imamo oko 2000 izdanih CRO kartica. Nažalost, mislim da je sada pogrešno vrijeme. Koronavirus je usporio to. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati kasnije, ali smatram to dugoročno dobrim projektom jer samom poslodavcu omogućuje isplatu 2500 kuna neoporezivo i neke popuste za korisnike", rekla je Brnjac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.