Muškarac u Britaniji zarazio djevojku HIV-om. Sada, 14 godina kasnije, mora u zatvor

Foto: Cheshire Police

Muškarac iz Britanije koji je svoju djevojku zarazio virusom HIV-a osuđen je na kaznu zatvora gotovo 14 godina nakon što je prijavljen policiji. Jermaine Scott (39) osuđen je na tri godine zatvora nakon što se izjasnio krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, optužbe koja se koristi u slučajevima prijenosa spolno prenosivih bolesti.

Scottu, koji je porijeklom s Jamajke, HIV je dijagnosticiran 2005. godine i prepisani su mu lijekovi koji su mogli smanjiti rizik prijenosa na druge. On i žrtva tada su već bili u vezi koju su obnovili u ljeto 2009. godine. U to vrijeme Scott nije redovito uzimao tablete, a žrtvi nije rekao svoju dijagnozu i nastavio je s njom imati nezaštićeni spolni odnos.

Žena je počela sumnjati u njegovo zdravlje te je u listopadu 2009. par otišao u kliniku za spolno prenosive bolesti. Dok je bio u klinici, Scott je zdravstvenom radniku dao lažno ime i lažne medicinske podatke. Tamo se ispostavilo da je žena pozitivna na HIV i par je okončao svoju vezu. Nakon njihovog razlaza Scott je napustio područje Cheshirea.

Izručen Ujedinjenom Kraljevstvu

Incident je prijavljen policiji Cheshirea u listopadu 2009. i za njim je pokrenuta istraga koja je dovela do njegova uhićenja u veljači 2011. Scott je odbio odgovoriti na pitanja policije, a policajci su zatvorili slučaj nakon što nisu prikupili dovoljno dokaza da ga optuže. Nakon toga je deportiran u studenom 2011., kada je otkriveno da je u Ujedinjenom Kraljevstvu ilegalno.

Ubrzo nakon Scottove deportacije žrtva je zatražila ponovno otvaranje slučaja. Detektivi su potražili pomoć brojnih medicinskih stručnjaka koji su otkrili da je velika vjerojatnost da je žrtva bila zaražena HIV-om tri mjeseca prije dijagnoze, dok je bila u vezi sa Scottom. Također su identificirali niz genetskih poveznica između soja HIV-a kojim su oboje bili zaraženi.

Tijekom 2019. godine dodatni dokazi predstavljeni su tužiteljstvu koje je pristalo optužiti Scotta za teške tjelesne ozljede u veljači 2020. U studenom 2022. Scott je izručen Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi bio optužen.

"Više ne vjeruje muškarcima"

"Trebalo je više od 12 godina da se dođe do ove točke, a budući da sam podržavala žrtvu tijekom istrage, iz prve sam ruke vidjela bol i patnju koju je proživjela, i fizički i psihički", rekla je nakon presude detektivka koja je vodila istragu Emma Myers.

"Ona će sada živjeti ostatak života zauvijek oštećena Scottovim djelima. Sada će morati uzimati lijekove do kraja života. Scottovi postupci također su utjecali na njezine odnose s drugima i ona više ne vjeruje muškarcima", dodala je. "Iako nijedna kazna nikada neće biti dovoljna, nadam se da će joj činjenica da je Scott sada iza rešetaka i da je pozvan na odgovornost donijeti neko zadovoljstvo."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.