Nakon 90 godina zatvara se mala hrvatska mljekara

Foto: Mljekara Bohnec, YouTube/novo.hr

Ludbreška mljekara, koja je desetljećima sinonim za kvalitetne domaće mliječne proizvode, prestaje s radom sredinom veljače, objavile su Varaždinske vijesti.

Mljekara Bohnec tada će prestati s otkupom mlijeka, a vlasnica Marijana Bohnec kao glavne razloge navodi pad primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te niske cijene uvoznih proizvoda, osobito sireva. Mljekara je koristila isključivo domaću sirovinu i nije mogla konkurirati velikim uvoznicima po cijenama.

Iz Bohneca pojašnjavaju da je uvoz mliječnih proizvoda postojao i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, no tada je bio kontroliran kvotama. Nakon ulaska u EU dolazi do nekontroliranog uvoza viškova mliječnih proizvoda iz drugih europskih zemalja, navode Varaždinske vijesti.

Osnovana 1934. godine

Mljekara "Antun Bohnec" osnovana je 1934. godine u Hrastovskom, gdje su proizvodili maslac i trapist. Proizvodi su se prodavali u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a kupci su ih mogli nabaviti i izravno kod kuće. Mlijeko su prikupljali s područja Slanja i Hrastovskog.

Kasnije se mljekara preselila u prostor tadašnjeg državnog dobra u Martijancu, a 1953. obitelj Bohnec kupila je vlastito imanje u Vrbanovcu. Tamo su, uz tov bikova i svinja te proizvodnju povrća, započeli pravu privatnu mljekarsku proizvodnju, koja se održala sve do danas.

Od 1976. godine mljekara je smještena u Ludbregu, a početkom 2000-ih preselila je cijelu proizvodnju u novi pogon, također u Ludbregu.

Proizvodnja i zaposlenici

Od 1990. do 2000. godine mljekara je povećala proizvodnju s približno 7.000 na čak 20.000 litara dnevno. Mljekara je tada, osim članova obitelji, zapošljavala još tridesetak radnika te otkupljivala mlijeko od oko 600 kooperanata s područja Ludbrega i okolnih općina.

Proizvodni asortiman Bohneca obuhvaćao je polutvrde sireve (goudu, edamer, trapist), svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselo i slatko vrhnje, maslac, jogurt i mlijeko.

U sklopu mljekare od 2000. godine djeluje i restoran Črn-bel, smješten na brežuljku iznad Ludbrega. Bio je omiljeno odredište za obiteljske i poslovne domjenke. Godine 2004. u staroj mljekari otvorena je pekarnica.

Poslovni problemi

Posljednje četiri godine Mljekara Bohnec poslovala je s godišnjim prihodom od oko milijun eura, no u istom razdoblju ostvarila je kumulativni gubitak od gotovo 800.000 eura. Svake godine bilježen je negativan rezultat.

Prije dvije godine mljekara je zapošljavala tridesetak radnika. Nakon što se Đuro Bohnec povukao u mirovinu, obiteljski je posao preuzela njegova obitelj. Međutim, usprkos naporima, nisu uspjeli održati poslovanje. Mljekara uskoro prestaje s radom, a domaći Bohnecov sir, vrhnje i maslac više se neće proizvoditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.