Nakon više od 30 sati završio sabor, zastupnici su oborili rekord

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON više od 30 sati završilo je zasjedanje sabora.

O istoj temi - izmjenama saborskog Poslovnika raspravljalo se od jučer prije ponoći.

>> ŠTO SE TO DOGAĐA U SABORU Oporba cijelu noć i jutro sabotira plan vladajućih: "HDZ ubija demokraciju"

HDZ, naime, pod svaku cijenu želi izmijeniti saborska pravila. Dokazuje to termin u koji su stavili raspravu o tom pitanju. Dokazuje to termin rasprave koji su postavili u kasne noćne sate.

HDZ-ovci žele ograničiti saborske replike, smanjiti njihovo trajanje, smaniti trajanje povreda poslovika, te ograničiti stanke u kojima zastupnici imaju pravo govoriliti o temama koje smatraju bitne.

Oporba satima sabotirala vladajuće

Oporba je upozorila da im HDZ zapravo želi ograničiti govor, a da su raspravu ciljano stavili u sitne sate kako bi prošla ispod radara. Mostov Grmoja pojasmio je da je riječ o otpori oporbe namjeri vladajućih da se u ponoć raspravlja o izmjenama poslovnika.

Kako bi se pobinili protiv takvog postupanja vladajućih, oporbeni zastupnici su javljanjima za riječ i korištenjem stanki, raspravu uspjeli rastegnuti cijelu noć i dobar dio dana.

HDZ-ov Milijan nije htio prekinuti raspravu ni kada su to od njega u 3 ujutro zatražili oporbeni zastupnici.

U noći je došlo i do žestokog verbalnog obračuna jer je HDZ-ov Željko Reiner, koji je zamjenio Brkića u fotelji predsjedavajućeg, u isto vrijeme vodio sjednicu i, kao predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik, bio predlagatelj izmjena Poslovnika.

Predsjednik SDP-a sve je na Twitteru nazvao HDZ-ovim gušenjem i ubijanjem demokracije, a njegov stranački kolega Arsen Bauk ustvrdio je da se ovako nije zasjedalo ni u ratnim uvjetima.

Cirkus se nastavio i u jutarnjim satima. Reiner je, u pokušaju da ispravi sinoćnji gaf i imenuje još dva predlagatelja, sazvao sjednicu Odbora za Ustav i Poslovnik no nije pozvao Most.

Tajnik sabora: "Postavili smo rekord", Jandroković: "A dobro, šta"?

Oko 16:30 svi su zastupnici završili s pojedinačnim raspravama, čime je završila maratonska sjednica. 

Tajnik Sabora upozorio je Jandrokovića da je sabor zasjedao 31 sat i da je postavljen rekord.

"A dobro, šta?", odgovorio je Jandroković.

Sabor sa zasjedanjem nastavlja u utorak, a o izmjenama Poslovnika glasat će se "kad se steknu uvjeti", što bi trebalo značiti najranije sljedeći petak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.