Neke švedske tvrtke zainteresirane za proizvodnju ruskog cjepiva

Ilustracija: EPA

NEKOLIKO švedskih kompanija izrazilo je spremnost za proizvodnju ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnik V, nakon što je švedska vlada uputila Agenciji za inovacije Vinnova zahtjev da razmotri mogućnost uspostave njegove proizvodnje u Švedskoj, prenose ruski mediji.

"Postojeći proizvodni pogoni nisu predviđeni za takvu proizvodnju. Međutim, sigurno imamo priliku proizvesti cjepivo. Ne radi se nužno o izgradnji velikog pogona, već samo o pokušaju razvoja takvih mogućnosti s kapacitetima koje već imamo", objasnio je šef agencije Vinnova Lars Hammarström.

Ranije je koordinator kampanje cijepljenja Rikard Bergström najavio mogućnost proizvodnje ruskog cjepiva u Švedskoj i pregovore ruske i švedske strane. Međutim, još nije poznato koje švedske tvrtke pregovaraju s Ruskom Federacijom.

"Potrebna su nam sva cjepiva koja se mogu dobiti"

Prema riječima profesora i stručnjaka za cjepiva na Institutu Karolinska Alija Mirazimija, danas se traže sva dostupna cjepiva.

"Potrebna su nam sva cjepiva koja se mogu dobiti. S tvornicama koje proizvode Sputnik V u Europi proces će ići bolje i brže, jer će biti lakši i pouzdaniji u pogledu kvalitete", rekao je Mirazimi. Dodao je da će inspektori moći posjećivati ​​proizvodne pogone, a postupak odobravanja cjepiva će se ubrzati.

Europska agencija za lijekove najavila je 4. ožujka početak sekvencijalnog ispitivanja cjepiva Sputnik V. EU regulator rekao je da će tijekom revizije stručnjaci procijeniti usklađenost cjepiva s EU standardima na području učinkovitosti, sigurnosti i kvalitete.

Prema ruskim podacima, Sputnik V do sada je registriran u 50 zemalja s ukupnom populacijom od preko 1,3 milijarde ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.