Njemačka želi više žena u vojsci

Foto: EPA

Žene su nedovoljno zastupljene u njemačkim oružanim snagama. To bi se trebalo promijeniti reformom zakona. Ali to neće biti jednostavno provesti u praksi, piše Deutsche Welle.

Njemačkoj vojsci Bundeswehru su potrebni ljudi za jačanje vojne sposobnosti zemlje kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.

Bundeswehr ima oko 180.000 vojnika – od toga su 24.000 žene, ne računajući civile koji rade za vojsku. Prema podacima vlade, žene čine 9.5 posto ljudstva, a u medicinsko-sanitetskom sektoru 45 posto.

Vlada kancelara Olafa Scholza usvojila je nedavno niz mjera kako bi se poboljšala ravnopravnost spolova u vojsci, čiji je cilj usklađivanje procedura u Bundeswehru s nedavnom reformom zakona koji se primjenjuju na vladu u cjelini. Prema vladinoj definiciji, udio žena trebao bi ukupno biti veći od 20 posto.

"Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u Bundeswehru", rekao je novinarima glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit. On je dodao kako njemačka vlada smatra da veći broja žena u vojsci doprinosi Agendi UN-a 2030 za održivi razvoj. "Jačanje žena i djevojčica" je jedan od stupova te agende.

Učiniti posao atraktivnim za žene

Spomenute reforme prvenstveno se fokusiraju na plaće, kako na aktivnoj dužnosti tako i u rezervi, a želi se poboljšati i podrška za brigu o djeci i o starim i bolesnim članovima obitelji.

Vlada se nada da će to potaknuti žene da se ne odlučuju za neplaćeni rad u kući, gdje još uvijek snose najveći teret, nego da se zaposle – pa i u vojsci.

Takvi napori već postoje na drugim mjestima, u javnom i privatnom sektoru. Neke političke stranke, na primjer, zahtijevaju da odnos muškaraca i žena bude pola-pola kada se radi o kandidatima za vodeće pozicije. Bundestag je već donio neke od potrebnih zakona.

Istočna i zapadna Njemačka

Kada je 1955. osnovana vojska Zapadne Njemačke, ženama je bilo zabranjeno biti u vojsci. Tako je bilo sve do 1975. kada je ženama bilo dozvoljeno da se pridruže vojsci, ali samo u sanitetskom korpusu. Čak i 2001., nakon što su sve vojne uloge bile otvorene za žene, sanitetski korpus je ostao područje s najvećim ženskim kontingentom.

U socijalističkoj Istočnoj Njemačkoj priča je bila drugačija. Njene oružane snage osnovane su 1956. i dozvoljavale su sudjelovanje žena u svim vidovima vojske. No muškarci su bili regrutirani, dok su žene služile dobrovoljno. I tamo su uglavnom radile medicinske i administrativne poslove.

Velika Britanija i SAD

Njemačka nije jedina koja ima malo žena vojnika. U većini zemalja, uključujući i najbliže saveznike, vojska je "još uvijek svijet muškaraca", kako je navedeno u izvještaju britanskog parlamenta iz 2021. Tada je udio žena u britanskoj vojsci bio 11 posto. To je bio rekord svih vremena, prema Ministarstvu obrane u Londonu, ali cilj od 15 posto ipak nije ispunjen. Taj cilj je sada povećan na 30 posto do 2030. godine

U Sjedinjenim Državama te iste 2021. godine žene su činile više od 17 posto aktivnog osoblja, prema američkom Ministarstvu obrane. To je uzlazni trend.

Predsjednik Joe Biden je nedavno imenovao Lisu Franchetti zapovjednicom ratne mornarice. Ako to imenovanje potvrdi Kongres, ona će postati prva žena u glavnom stožeru.

Bundeswehr u konkurenciji s privatnim sektorom

Zalaganje Bundeswehra za više žena nije samo pitanje jednakih mogućnosti. To je u skladu sa sveobuhvatnim unaprjeđenjem njemačkih vojnih sposobnosti. Ministar obrane Boris Pistorius najavio je kao cilj angažiranje još oko 20.000 vojnika do 2031.

To neće biti jednostavno. Kada je u pitanju zapošljavanje, Bundeswehr se natječe s drugim vladinim agencijama i privatnim sektorom za istu grupu potencijalnih kandidata.

Njemačka, čije je stanovništvo u prosjeku sve starije, suočava se s nedostatkom radne snage, a to pogađa i vojsku, rekla je glasnogovornica Ministarstva obrane za DW. "Postoji sve veća potražnja poslodavaca za kvalificiranim kadrovima za sva područja", rekla je ona.

Vojska ima dodatni problem: treba privući mlade ljude koji žele "visok stupanj fleksibilnosti i individualne slobode u radnom životu", dodala je ona. Ta očekivanja su općenito u suprotnosti s rigidnom hijerarhijom i zapovjednom strukturom vojske.

Još jedan izazov koji vojska dijeli s privatnim sektorom: sigurnost na radnom mjestu, posebno za žene. Radi se o seksualnom uznemiravanju: prema podacima nevladine organizacije Terre des hommes, u Bundeswehru je od 2018. do 2020. bilo skoro 850 takvih slučajeva.