Novi američki veleposlanik prošetao Sarajevom sa svojim životnim partnerom

Screenshot: Instagram/ Filippo Tattoni-Marcozzi

NOVI američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric George Nelson prošetao je Sarajevom sa svojim životnim partnerom Filippom Tattoni-Marcozzijem i posjetio Umjetničku galeriju BiH.

Tattoni-Marcozzi je na svom Instagram profilu objavio fotografiju s mosta Festina Lente ispred Akademije likovnih umjetnosti, a nakon toga i fotografiju iz Umjetničke galerije BiH, koju su on i njegov životni partner, američki veleposlanik, posjetili tijekom prve šetnje Sarajevom

Veleposlanik s partnerom šetao jedinim europskim glavnim gradom koji nije imao Gay Pride

Nelson je jučer predao akreditivna pisma načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mirsadu Bešiću, a danas će ih predati i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, piše bosanski portal  Klix.ba

Nelson se nedavno i izravno obratio građanima BiH snimkom na bosanskom jeziku koju je objavio na Facebook stranici američkog veleposlanstva u BiH.

"Kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata, ponosan sam na raznolikost koja je SAD učinila velikom nacijom. Također sam ponosan što sam službenik koji je prvo predstavljao svoju zemlju kao volonter mirovnog korpusa u Liberiji, a posljednjih trideset godina kao diplomat. Radujem se posjetima zajednicama širom BiH kako bih se upoznao s poviješću, kulturom i raznolikošću vaše prelijepe zemlje i čuo kakvoj budućnosti se nadate za sebe i buduće generacije. SAD će nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji prosperitetnije zemlje u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH. Hvala vam na pažnji i vidimo se uskoro", rekao je u poruci.

Šetnja američkog veleposlanika Sarajevom u društvu svog istospolnog partnera pomalo je ironična u svjetlu činjenice da je Sarajevo jedini glavni grad u Europi bez Gay Pridea, odnosno Parade ponosa. Naime, Gay Pride povorka održana je i u Moskvi 2007. iako je otada zabranjivana, a 2011. i nasilno zaustavljena. U više navrata je održan i u Minsku, zadnji put 2012., a 2016. prvi put je održan i u Kijevu. U Tirani se redovito održava od 2011., 2017. je prvi put održan i u Prištini, a ponovio se prošle godine pod snažnim mjerama osiguranja. Za tako nešto, međutim, u Sarajevu i dalje nema političke volje ili hrabrosti. 

O tome je, među ostalim, pisao Klix prošle godine. Klix je poslao upite svim strankama u BiH bi li podržale organizaciju prve bosanske Parade ponosa, a potvrdno su im odgovorile samo dvije stranke, Demokratska fronta i Naša stranka. 

"Nažalost, stranke koje su na vodećim pozicijama u našoj državi nisu odgovorile na naš upit. Da su LGBTI osobe za njih nevidljive, potvrđuje i činjenica da za njih nema prostora u njihovim političkim i izbornim programima. Ostaje nada da će svijest o postojanju, pravima i potrebama LGBT populacije u BiH rasti te da će i oni jednog dana biti ravnopravni građani i građanke naše države", piše Klix u tom članku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.