Novi detalji: Monstrum iz Solina u masakru koristio čekić, bat za meso i nož

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL, Facebook

MONSTRUMU koji je ubio 92-godišnjeg susjeda Vicencija Uvodića i teško ozlijedio njegovu 87-godišnju suprugu Senku sutkinja istrage Županijskog suda u Splitu odredila je danas istražni zatvor. 

24-godišnjak, a kako se neslužbeno doznaje riječ je o Luki Juretiću, je prije toga ispitan, a nakon odluke sutkinje prebačen je u zatvor na splitskim Bilicama. 

Istražni zatvor je tražilo Županijsko državno odvjetništvo zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, utjecaja na svjedoke, ali i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela. Osumnjičeni mladić je rekao da se ničega ne sjeća i da se ne osjeća krivim. Prijavljen je za kaznena djela koja je počinio na osobito okrutan i podmukao način iz koristoljublja. 

U masakru koristio i bat, i čekić i nož

Prema policijskoj prijavi, 24-godišnjak se, kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, sumnjiči da je u svom ubilačkom pohodu u stanu susjeda koristio bat za meso, čekić i manji nož. Žena je pretučena kraj ulaznih vrata, tamo su nađeni i ostaci brašna koje je osumnjičeni došao tražiti za palačinke. 

Stravičan zločin se dogodio u četvrtak kasno popodne, a prvu dojavu o njemu dobila je Hitna pomoć oko 19 sati kada ih je nazvao susjed nastradalog muškarca i žene i zatražio da dođu spasiti 87- godišnjakinju. Policija je ubrzo uhitila 24- godišnjeg osumnjičenika koji stanuje u istoj zgradi kao i njegove žrtve. Da je on napadač, policiji i susjedu koji je alarmirao bolnicu i policiju rekla je teško ozlijeđena žena.

Za ovo kazneno djelo predviđena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju do 50 godina.

Nakon brutalnog zločina otišao u stan igrati igrice na računalu

Prema dosad poznatim informacijama, sve se odigralo oko 18 sati kada je 87-godišnjakinja, ništa ne sluteći, otvorila vrata ubojici. Da je to najvjerojatnije i bilo tako, svjedoči i činjenica da na ulaznim vratima stana nema nikakvih tragova provale ili pokušaja nasilnog ulaska. Žena je očito poznavala ubojicu te mu je okrenula leđa i krenula prema dnevnom boravku, gdje je njezin suprug Vicencio gledao televiziju sjedeći na kauču. Ubojica je potom najvjerojatnije udario ženu s leđa u potiljak te je ona pala na pod. Ne zna se je li njezin suprug čuo nekakvo komešanje u hodniku ili ga je napadač iznenadio, no nakon što je ona oborena, došao je do starca i s više udaraca izudarao ga po glavi.

Tek će nakon obdukcije biti poznato koliko je puta udaren, no velika količina krvi uokolo mjesta gdje je nađen te stravične višestruke ozljede i prednjeg dijela glave, ali i potiljka, svjedoče o brutalnosti ubojice.

Još uvijek nije poznat motiv ovakvog bestijalnog iživljavanja, a istražitelji u stanu nisu pronašli nered "klasičan" za ovakva razbojstva poput razbacanih stvari, otvorenih ormara i slično. Uočili su da je otvoreno nekoliko ladica, no tek treba utvrditi je li što ukradeno i o čemu se radi. Žrtve izgleda nisu bile imućne, živjeli su prosječnim umirovljeničkim životom, a nisu u posljednje vrijeme, barem koliko istražitelji za sada znaju, došli do značajnijeg novca prodajom zemlje ili slično.

Kad su stigli policajci bio je potpuno smiren

Do osumnjičenog mladića policija je došla kada je nesretna žena nakon sat vremena, oko 19 sati, došla k svijesti i uspjela alarmirati susjede. Tada im je rekla tko ih je napao, a oni su pozvali policiju koja je stigla vrlo brzo. Osumnjičeni mladić, ispričali su nam susjedi, čak je navodno sa svojim ocem, nakon što se po zgradi pronijela vijest da je došlo do zločina, došao dva kata ispod svog stana vidjeti što se dogodilo sa susjedom. Do tada je igrao igrice na računalo u svom stanu, piše Slobodna.

Kad su policajci stigli po njega, bio je vrlo smiren i hladan, za razliku od članova svoje obitelji koji su bili u šoku. Bez ikakva odugovlačenja ili opiranja mirno je sjedio i slušao upute istražitelja, bio je vrlo kooperativan te im je dao svoju odjeću i obuću.

Cijeli slučaj zasad je pun upitnika. Naime, postoji i priča da je netko od susjeda prije nekoliko dana vidio uokolo zgrade mušku osobu koja izgledom jako puno sliči na osumnjičenog mladića koji ima gustu crnu dugačku bradu. No, s druge strane, teško da bi se policija odlučila na kaznenu prijavu bez čvrstih dokaza koji ga povezuju.

Susjeda: Bio je pristojan i naizgled normalan

Novinari Slobodne jučer su razgovarali s nekoliko susjeda koji nisu mogli vjerovati da bi ubojica bio mladić koji je osumnjičen.

"Očekivala bih to od nekog drogaša kojemu je droga isprala mozak, ali ovaj je momak bio pristojan i naizgled normalan. Popio bi kavu tu u kafiću pokraj zgrade, uredno se javljao i, koliko znam, nije imao problema sa zakonom. A starog Vicu nisam baš poznavala, vidjela bih ga kako stoji na balkonu zgrade i gleda uokolo", kazala im je jedna starija gospođa iz susjednog ulaza.

Kontaktirali su i sa sinom napadnutog bračnog para.

"Nije mi ni do čega, ni do kakvih pitanja. Hvala vam na razumijevanju ", kazao im je čovjek.

Imao samo dvije prekršajne prijave za posjedovanje marihuane

Mladić je dosad, pišu, imao tek dvije prekršajne prijave zbog posjedovanja manjih količina marihuane, i to posljednju 2016. godine. 

Obranu osumnjičenog mladića preuzeo je splitski odvjetnik Boris Majić, koji nam je jučer oko podneva potvrdio da ga je angažirala osumnjičenikova obitelj.

"Moj klijent još nije saslušan u policiji, to tek očekujemo. Ne mogu vam ništa više reći jer još s njim nisam razgovarao ", kazao nam je odvjetnik Majić za Slobodnu.

Na svom je Facebook profilu mladić dijelio spotove metal bendova, a vidi se i da je veliki obožavatelj filma "300". Napisao je da je završio Obrtničku školu te da radi u splitskoj Torcidi.