KORONAVIRUS

Oglasio se Državni inspektorat oko novogradnje razrušene u potresu

Foto: Facebook

"MOGUĆE su sankcije protiv sudionika u gradnji ako se može dokazati da je stambena građevina izgrađena protivno pravilima struke te da je šteta zbog seizmičkog djelovanja nesrazmjerno velika u odnosu na proračunato u projektima koji su sastavni dio dozvole. Postoje ugovorne obveze sudionika u gradnji prema naručitelju kojim je predviđeno da se sporovi vode pri nadležnom sudu uključujući i sporove zbog kvalitete izvedenih radova", stoji u odgovoru Državnog inspektorata, a vezano za slučaj zgrade koja se nalazi u zagrebačkom kvartu Remete, a pretrpjela je znatna oštećenja prilikom potresa.

>> Pogledajte slike novogradnje u Zagrebu nakon potresa. Kako je ovo dobilo dozvolu?

Naime, mnoge zgrade u Zagrebu pretrpjele su i veća oštećenja, no ovdje je riječ o zgradi koja je sagrađena 2002. godine. Nakon što je srušeno stubište, ispostavilo se da ono uopće nije bilo povezano sa zidom niti je bilo armirano, a moralo je biti. Riječ je o nevjerojatnom nemaru izvođača radova i onog tko je obavio nadzor.

Uporabna dozvola za zgradu izdana je u svibnju 2002. godine, a izdao ju je zagrebački Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, a tehnički pregled obavljen je u listopadu 2001. godine. Index se zbog toga upitom obratio navedenom gradskom uredu, no odgovor još nije stigao. No, javio nam se Državni inspektorat.

"Uporabna dozvola je upravni akt koji izdaje Gradski ured za graditeljstvo, odnosno tijelo koje je izdalo građevinsku dozvolu na temelju dokumentacije i u konačnici tehničkog pregleda kojem prethodi pisana izjava izvođača o izvedenim radovima i uvjetima održavanja građevine te završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine jer nadzorni inženjer ključna je osoba u kontroli građenja u odnosu na ishođenu dokumentaciju", kažu nam iz Inspektorata.

Na tehnički pregled pozivaju se investitor, javnopravna tijela koja su izdavala uvjete odnosno potvrde na glavni projekt i po potrebi neovisni stručnjaci koje odredi tijelo graditeljstva, objašnjavaju iz Inspektorata dodajući da se tehnički pregled obavlja u svrhu utvrđivanja izgrađenosti građevine u skladu s građevinskom dozvolom.

"Uporabna dozvola je akt koji potvrđuje i trebala bi biti jamstvo da je građevina izgrađena sukladno zakonskim propisima primijenjenih u građevinskoj dozvoli te da se dozvoljava korištenje, odnosno izdavanjem tog akta građenje je završeno", kažu iz Inspektorata pojašnjavajući na kraju da su moguće sankcije protiv sudionika u gradnji ako se može dokazati da je stambena građevina izgrađena protivno pravilima struke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.