Osam godina nakon suza Dubravke Šuice na Stradunu, HDZ ponovno ima Dubrovnik

 Foto: 

MATO FRANKOVIĆ, kandidat HDZ-a, novi je gradonačelnik Dubrovnika. Frankoviću je u drugom krugu izbora za gradonačelnika bilo dovoljno 8.995 glasova odnosno 58,45 posto glasova da bude bolji od svog protukandidata Valentina Dujmovića. Kandidat HNS-HSLS imao je 5.648 glasa ili 36.70 posto. 
 
Franković: Nema vremena trijumfalizmu
 
HDZ je osigurao i većinu u dubrovačkom Gradskom vijeću koje broji 25 vijećnika.  Franković je potpisao koalicijske ugovore s čelnikom Dubrovačke stranke  (DUstra) Željkom Ragužem i čelnikom Dubrovačkog demokratskog sabora Perom Vićanom o uspostavljanju većine od 16 mandata. 
 
"Zahvaljujem se cijelom HDZ-u i koalicijskim partnerima, svima onima koji su prepoznali naš program. Od proglašenja službenih rezultata preuzimam odgovornost za Grad. Nema vremena trijumfalizmu. Imamo vremena samo za težak i naporan rad. HDZ ima većinu u Gradskom vijeću. Imamo 16 ruku za konstituiranje Gradskog vijeća, a to će biti 12. lipnja. Nakon toga se nadamo usvojiti proračun do 1. srpnja. Nema vremena za godišnje odmore'', poručio je Franković.
 
Dujmović: Neka Dubrovnik vodi dobro
 
Kandidat koalicije HNS-HSLS Valentin Dujmović zahvalio se Dubrovčanima koji su mu dali glas te ocijenio kako 40 posto glasova nije malo.
 
"Očekujem od njega da nastavi voditi Dubrovnik dobro, kako je bio vođen u prošlih osam godina, da bude gradonačelnik svih građana grada Dubrovnika'', rekao je Dujmović.
 
Vlahušić ostao bez trećeg mandata zbog pravomoćne sudske presude
 
Posljednjih osam godina Grad Dubrovnik vodio je HNS-ovac Andro Vlahušić koji se nije mogao kandidirati na ovim lokalnim izborima za treći mandat zbog pravomoćne sudske presude u slučaju Šipan. 
 
HDZ prvi puta od 2009. godine imati vlast u Dubrovniku od koje se prije osam godina oprostio sa suzama. Točnije bile su to suze  Dubravke Šuice na Stradunu koja je unatoč porazu nastavila kreirati lokalnu politiku stranke. Četiri godine kasnije, 2013. HDZ je doživio debakl jer su imali svega četiri vijećnika u Gradskom vijeću. Odlaskom Šuice iz Dubrovnika u Bruxelles ujedno je označio uzlet te stranke na krajnjem jugu Hrvatske. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.